Hvorfor svinger mit humør så meget?

Prøv at være bevidst om at gøre noget andet, end du plejer, når du bliver trist og synes, alting er meningsløst.

Kære Suh.
Jeg skriver til dig, fordi jeg i perioder har svært ved at føle glæde og finde meningen med tilværelsen.

Mens det står på er jeg trist og synes alting er lige meget. Alt det som normalt giver mig glæde og mening er pludselig uden betydning. Selv min ellers dejlige familie kan forekomme mig ligegyldig.

Det er meget svært for mig at være til i de perioder, og jeg isolerer mig. Lige pludselig er det dog ovre igen, og jeg er ”normal” igen.

Jeg undrer mig virkelig over, at der kan være så stor forskel på mit humør, og ville gerne kunne gøre noget for at undgå det, eller i hvert fald komme hurtigere ud af det.
Hilsen fra K.

Kære K.
Det ville naturligvis være dejligt for dig, hvis der var noget, der kunne forhindre dig i at få det sådan.

Prøv at lægge mærke til om der f.eks. er et mønster: Hænger det sammen med din cyklus? Mange kvinders humør påvirkes væsentligt af deres cyklus, og selvom det er frustrerende, at det er sådan, og man kan se frem til det måned efter måned, så kan det dog give en vis ro at vide, at det er sådan det hænger sammen – at det ikke er ”farligt”, og at det også forsvinder af sig selv igen.

Du kan også prøve at observere, om der er ydre omstændigheder, der udløser de triste perioder? Er der en sammenhæng mellem dem og så dit energi-niveau? Opstår de triste perioder i perioder, hvor du er meget fysisk eller psykisk presset/stresset? I så fald er det vigtigt, at du er mere opmærksom på at respektere dine egne grænser for, hvad du kan præstere og kapere. Det kan også være vejret, der delvist udløser tristheden.

Rigtig mange danskere er vejr-følsomme og mærker, at humøret og energien daler, når der er mindre lys. Det sker jo automatisk jo længere hen i efteråret og vinteren vi kommer, så hvis du begynder at observere en sammenhæng her, så er det vigtigt, at du sørger for at være ekstra meget ude i de lyse timer (også selvom det er overskyet), og evt. supplerer op med en lys-lampe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Endelig kan der også være psykiske årsager til det: Måske er der ting i dit liv, som i særlig grad giver dig glæde og mening, men som du i perioder får forsømt af den ene eller anden grund? Det kan være tidspres eller blot en uopmærksomhed på, hvor meget de ting faktisk betyder for dig?

Nogle mennesker mistrives i den grad, hvis de ikke får udlevet deres kreative side, deres kunstneriske talent, deres behov for at rode med haven, får læst eller fordybet sig i et eller andet – prøv at tænke over, om noget tilsvarende gælder for dig? Hvis, så sørg for at få planlagt din hverdag, så det eller de behov bliver tilgodeset i en eller anden grad.

Tal evt. også med din kæreste/ægtefælle om det, så vedkommende har mulighed for at bakke op om det, enten ved at minde dig om det, eller ved at være mere forstående, når du gerne vil bruge tid på det ene eller det andet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sluttelig, så prøv at være bevidst om måske at gøre noget andet, end du plejer, når du bliver trist og synes, alting er meningsløst. I stedet for at isolere dig, så gør det modsatte: Opsøg nogle venner/veninder, eller tilbring netop tid sammen med familien, selvom du ikke rigtig har lyst.

For måske kan det, der sædvanligvis giver dig mening netop være med til at bringe dig hurtigere ”tilbage” igen – ligesom når man ikke rigtig orker at motionere, men når man er færdig, så var det alligevel godt at få det gjort, og man kan mærke, at det var godt for en.
Hilsen Suh