Nedtonet skønhed

– Kom du her også fra JB’s Ig? – Kom du her også fra JB’s Ig? Sådan står der på YouTube under Hillsong Young & Free albummet ”Youth Revival (acoustic)”. Hvis du overlevede de sætninger, kan jeg afsløre, at JB betyder Justin Bieber og  IG står for Instagram. Dette album delte verdens mest kendte Hillsongsmedlem med sine fans, og de kunne godt lide det. 

Og det er også smukt. Albummet udkom først med fuld live ”Young & Free”-lyd i 2016. Den nye version fra foråret 2017 er faktisk ikke rigtig akustisk, som navnet siger. Men nærmere en nedtonet og mere stemmebåret studieudgave af de samme sange. Den elektroniske lyd, som adskiller Young & Free fra resten af Hillsongs er bevaret. Det samme er opbygning og opsætning af mange af sangene. Det parameter, som de virkelig skiller sig ud på, rent teknisk, er sangkvaliteten.

I almindelig Hillsongsstil er lead vocals på de ni numre fordelt mellem mere end en håndfuld unge. Og de synger alle sammen uforståeligt smukt og nærmest perfekt. Og for mig, er det både en af de største styrker og svagheder ved albummet. Og det gælder også for de musikvideoer, som følger med til alle sangene.

For at starte med udfordringen, så kalder denne ”nedtoning” på et niveau af nærhed og skrøbelighed, som jeg ikke er i tvivl om, at lovsangerne besidder, men som simpelthen bliver skjult i studieproduktionen.

Til gengæld kan det noget andet. Jeg kan godt lide at have inderlig lovsang kørende som baggrundsmusik til mit liv. Men ofte ender jeg med, at en eller anden tilbedende lovsangsleder går amok i baggrunden, lige mens jeg er ved at skrælle gulerødder og føre en samtale. Det sker ikke her. Dette er flot kvalitetsbaggrundsmusik, som også leder hen til Jesus – men uden den private lovsangssession.

Det betyder, at cd’en også fungerer i kirkens fællesrum efter gudstjenesten. Eller når dine gæster ikke nødvendigvis er troende. Som Biebers fans fra Instagram.