Stjernen der leder til Kristus

Steen Jensen

Det er Helligtrekonger, og så fejrer vi jo de tre vise mænd, der kom fra Østerland til Jesu krybbe i Betlehem.

Nogle vittige kvinder vil sikkert mene, at det var et mirakel i sig selv, at det lykkedes at finde tre vise mænd. Tre vise mænd samlet på én gang. Stort.

Det er sikkert rigtigt, som det er blevet sagt, at hvis det havde været tre vise kvinder, der var kommet til Betlehem, havde de grebet tingene helt anderledes an. De var kommet til tiden. De havde tilbudt at hjælpe til ved fødslen. Og de havde bragt praktiske gaver med sig.

Mændene kom med guld, røgelse og myrra. Det var lige dét, som den nybagte mor havde brug for!
Det var altså mænd, der kom, og vi mænd skal selvfølgelig tage os selv og hinanden alvorligt. Når nu ingen andre gør det.

Det var da også et ret alvorligt ærinde, de gæve mænd var ude i. De havde fået et kald. De havde set en ny stjerne på himlen og forstod, at Guds Søn var født.
Og de handlede på det.

Beretningen om de vise mænd står i Matthæusevangeliet, og det er interessant, fordi dette evangelium er skrevet specifikt til et jødisk publikum.

De vise mænd var stjernetydere og sandsynligvis ikke-jøder, men det er dem, der fremstilles som tro og lydige, ikke jøderne i Jerusalem, som ellers kendte Skriftens profetier om Messias’ komme (ja, Herodes ville endda slå den nyfødte Guds Søn ihjel, da han følte sin egen magt truet).

For vel var Messias ventet, men ikke på dén måde! Han skulle komme i pomp og pragt, og så kommer han til verden som et lille værgeløst barn født i socialklasse 5.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Senere fandt kirken ud af, at der nok var tre vise mænd (selv om evangeliet ikke nævner tre, men kun taler om nogle vise mænd fra Østerland), og at de var konger og hed Casper, Melchior og Balthazar. Ny Testamente siger dog intet om det.

Det interessante er da også, at de vise mænd handlede på deres kald. De hankede op i håndbagagen og traskede afsted for at tilbede Jesusbarnet og derved opfylde Messiasforjættelserne om, at folkeslagene skulle hylde Israels Gud.

Et sted siger den voksne Jesus: Søg, så skal I finde! Bank, så skal der lukkes op for jer!


Artiklen fortsætter efter annoncen:De vise mænd fra Østerland søgte og fandt. Det kan enhver gøre, også i dag.

”Wise men and wise women still seek Him”, lød teksten på en bil-sticker engang.
Eller som Grundtvig skriver i sin kendte Helligtrekonger-salme, ”Dejlig er den himmel blå”:

Stjernen ledte vise mænd
Til vor Herre Kristus hen
Vi har og en ledestjerne
Og når vi den følger gerne
Kommer vi til Jesus Krist.

God søndag!


Artiklen fortsætter efter annoncen: