Den farlige fascination af Jesus

Af Henrik Engedal

Jeg elsker Jesus. Jeg elsker de ting, han siger i det Nye Testamente. Men det er farligt. På to måder.

Jeg er begyndt kun at læse de ting, som Jesus siger i Bibelen. Det er ikke, fordi jeg ikke vil læse det andet, men når jeg læser citater fra Jesus, så føler jeg ofte, at de nærmest skærer ind i hjertet. Det er så kraftfuldt, så mystisk, så udfordrende. Kender du følelsen?

Jesus siger, at han er udsendt fra Gud. At hans personlighed er den samme som Guds. Han bebrejder mig, at jeg ikke tror – og forstår – den åndelige verden, som han bragte til jorden. Han lover mig et evigt liv, hvis jeg tror på ham. Han udfordrer min materialisme, min kærlighed, min ligegyldighed og mine prioriteringer.
Når Jesus taler, så er det farligt. For der er intet af det, han siger, som er ligegyldigt. Han går altid ind til kernen. Han er ikke tilfreds med lunkenhed. Han vil have det hele, han vil have mig!

Jeg tror, man kan vælge to svar på de ting Jesus siger:
1. Du kan lade dig inspirere
2. Du kan lade dig transformere

Begge dele er farligt.

For inspiration uden transformation og en forandret væremåde leder ikke til det liv, som Jesus beskriver i Bibelen. Det er farligt for os selv, fordi vi rammer forbi Guds plan for vores liv. Vi bliver fascineret, men som den rige mand går vi væk, når Jesus fortæller os, at vi ”skal sælge alt vi har og følge ham”.

Transformation er farlig, fordi et liv i tro er farligt for ondskaben omkring os. Hvis vi ønsker at leve, som Jesus beskriver, så er der kun én vej: Transformation. Og ikke kun én gang.
Du kan kun forandre dig selv og verden, hvis du er villig til at gøre op med din egen stolthed, dårlige vaner og åndelige tungnemhed. Det kræver også meget mod.
Og det kræver, at du vil leve et radikalt liv. Jeg synes ærligt talt, at det er svært…og hårdt.

Men jeg er på den anden side ikke i tvivl om, at det er det liv, Jesus efterspørger: ”Hvis nogen vil følge efter mig, skal han fornægte sig selv og tage sit kors op og følge mig. Den, der vil frelse sit liv, skal miste det; men den, der mister sit liv på grund af mig, skal finde det.” (Matt. 16,24-25)


Artiklen fortsætter efter annoncen: