IPSICC

Hvorfor svinger det hvor tilfreds jeg er med mig selv?

Vores udseende varierer, men det kan også være psyken, der påvirker vores opfattelse af os selv.

Kære Suh
Jeg har undret mig over en ting, hvordan kan det være, at det svinger så meget, hvad man synes om sig selv, når man ser sig selv i spejlet?

Nogle gange er jeg ret godt tilfreds med, hvad jeg ser, synes jeg er flot og lækker. Men andre gange synes jeg virkelig, at jeg er det grimmeste, jeg har set.

Selvfølgelig kan man have en dårlig hår-dag eller man har ikke lige fået make-up på, men alligevel undrer det mig, at der kan være så stor forskel – på den samme person.

Hvad kan grunden til det være?

Venlig hilsen Nina

Kære Nina
Der er naturligvis nogle helt naturlige grunde til, at vi fremtræder forskelligt i spejlet, bl.a. som du skriver, om man har en god ”hår-dag”, eller om man har nået at lægge lidt pæn make-up.
Men biologien spiller også ind, og bl.a. indvirker hormoner også på, hvordan vi ser ud.
Mest tydeligt ses det i form af uren hud, nogle gange med synlige bumser og knopper, som de fleste synes er meget skæmmende, men derudover kan hormonelle forandringer også påvirke ”gløden” i huden, hårets glans osv.

Har man sovet dårligt en eller flere nætter, ses det som regel også hurtigt på huden, ligesom vind og vejr, vitamin-mangel m.m. også sætter sit præg.
Især mange kvinder er desuden optaget af hvor tynde/tykke de er, og vægten og figuren kan jo svinge fra periode til periode alt efter, hvor meget fokus der er på disse ting.
Alt dette spiller naturligvis ind, når vi ser på os selv i spejlet.

Dertil kommer der de psykologiske faktorer.
Når man har en ”dårlig dag”, hvor humøret er lavt, og man måske er stresset og bekymret, ja, så kan man have tendens til at se og opfatte sig selv i et meget negativt perspektiv og således fokusere på fejlene og det, der kunne se bedre ud, i stedet for at glæde sig over alt det, der er smukt og godt. Glasset er halvt tomt.

På en ”god dag” kan det modsatte gøre sig gældende, nu er glasset halvt fyldt, så selvom man måske havde et stort set identisk udseende henholdsvis den ene og den anden dag, så blev den måde, du opfattede og så på, forskellig.

Man kan sige, at din sindsstemning i høj grad påvirker den måde, du går ind og ”fortolker” det, du ser, inden det lander i din konkluderende ”indbakke” – og dette går lynhurtigt, så vi når sjældent at opdage denne subjektive fortolkning, der sker undervejs.

Det lyder måske mærkeligt, at psyken stort set kan få os til at opfatte faktuelle ting forskelligt fra den ene dag til den anden, men forskning viser faktisk, at vores psyke er en meget kraftfuld faktor, og at den kan påvirke vores hjerne til at opfatte tingene anderledes end de objektivt er.

Fx har man lavet forsøg, hvor man har bedt forsøgspersoner om at fokusere intenst på forestillingen om, at de sidder med et krus varm kakao mellem hænderne – og man registrerede, at temperaturen i håndfladerne steg helt op til 1 grad!

Så udnyt denne din psykes evne til at påvirke din fortolkning af dit udseende, og forstærk det positive perspektiv, så ofte du kan – for det virker.

Hilsen Suh