Stalin ville have elsket Facebook 2.0

Af Iben Thranholm Cand. teol. og journalist. Samfundsdebattør.
Af Iben Thranholm. Cand teol., journalist og samfundsdebattør.

De sidste par måneder har jeg ikke været særligt aktiv på Facebook, som jeg ellers har været før.

Facebook er i udgangspunktet et glimrende medie for mennesker, som mener noget, og som gerne vil ud med budskabet øjeblikkeligt.

Det sociale medie gør, at man kan være sin egen redaktør og udgiver.

De dage, hvor man skulle indsende sine tanker til redaktøren på en af landets store aviser og håbe tålmodigt på svar, er forbi. Det giver en følelse af uafhængighed. Og man får reaktioner, kommentarer og delinger straks efter, at noget er slået noget op.

Når jeg alligevel har undladt at bruge mediet et stykke tid, er det fordi jeg mere og mere har fået en fornemmelse af, at Facebook ikke bare var et mødested for meningsudvekslinger og venner, men en overvågningsmaskine.

Alt hvad jeg slår op og mener, gemmer Facebook i sine arkiver. Ingen kender fremtiden, så hvem ved, om man kan blive stillet til regnskab fremadrettet for, hvad man har ment og tænkt i fortiden?

Nu er mine bange anelser blevet bekræftet. Facebook er netop blevet afsløret i at videregive og sælge 87 millioner brugeres (heraf 42.000 danske profilers) personlige data til analysefirmaet Cambridge Analytica. Materialet er formodentligt blevet brugt til at påvirke det amerikanske præsidentvalg til fordel for Donald Trump.

Sagen har resulteret i, at Facebooks skaber, Mark Zuckerberg, i den forgange uge måtte stå skoleret ved en høring i den amerikanske kongres og svare på spørgsmål. Under høringen stod det klart, hvor meget magt Facebook har og hvordan brugere og data kan manipuleres.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Da det blev den konservative og kristne senator Ted Cruz’s tur til at spørge, blev det også afsløret, at Facebooks ansatte, der overvåger indhold, hovedsagelig er venstreorienterede, der lukker konti af konservative og ofte også kristne holdninger, fordi de opfattes som hate-speech. Det er en virkelighed, som mange brugere allerede har tæt inde på livet.

Efter høringen tegner der sig et billede af, at hvad der startede som uskyldigt netværk på Zuckerbergs college, hvor vennerne kunne følge hinanden, nu har udviklet til et magtmonopol, som ikke bare analysefirmaer, men også regeringer og efterretningstjenester kan bruge, hvis de vil. Jeg har skrevet det før og gentager det: Stalin ville have elsket Facebook.