Du kan miste troen

Da jeg voksede op, var der ikke mange i skolen og gymnasiet som var kristne. Det tvang mig til at finde ud af, om kristendommen havde tilfredsstillende svar på livet. For hvorfor skulle jeg ellers leve anderledes end de andre gjorde? Og var det i det hele taget sandt?

Jeg kom i en lokal folkekirke, og det var da fint nok, men mildest talt ikke noget, som udviklede min tro ret meget. Hvis jeg skulle bygge min tro på min oplevelse med denne lokale folkekirke, så ville jeg desværre nok ikke være kristen i dag. Der var simpelthen ikke nok gods i det.

Det var derimod stærke kristne lejre, mine forældres undervisning og min egen læsning af Bibelen, der holdt troen i live hos mig. Og det var ikke, fordi det først og fremmest var underholdende, men fordi der var dybde, kraft, ærlighed og mening i det.

Da Jesus havde holdt sin berømte bjergprædiken, fortalte han lignelsen om at bygge på klippe fremfor på sand. Den vise person bliver sat overfor tåben. Den vise både ” lytter til mine ord og handler på dem” (Matt. 7,24), mens tåben ikke gør noget af det.

I dag er det let at leve på en form for ”kristen fastfood” eller bygge din tro på sand. Det gør du, hvis fundamentet for din tro først og fremmest er den gode stemning til gudstjenesten, Instagram citater fra din favoritpræst, eller fordi alle dine venner også kommer i kirken. For hvad sker der, når ”stormene” i livet kommer? Når du bliver udfordret intellektuelt på troen? Når du bliver udstødt socialt pga. troen? Så falder du let fra troen, hvis du ikke har ”bygget på klippe” og fået dybe rødder. For livet er altså udfordrende og kan være meget hårdt.

Når jeg taler om dybe rødder, så er basis selvfølgelig, at du læser din bibel ofte og især ved, hvad Jesus siger til dig om dit liv. Og at du begynder at handle på det! Det er de to ting, Jesus taler om i lignelsen om klippe eller sandgrund. Har du brug for hjælp og overblik til at forstå Bibelen, så kan jeg fx anbefale The Bible Project på YouTube, som er virkelig godt lavet.

Ja, det er nogle gange hårdt arbejde, men det er også det værd. At tro er på en måde let, men at holde fast i troen og vokse åndeligt i dybden kræver rutiner og karakter.