Er det den rigtige uddannelse, jeg vælger?

Selv om det er ideelt at lande på den rigtige uddannelse første gang, er det ingen katastrofe, hvis du kommer til at tage en lille omvej for at nå derhen.

Jeg er lige begyndt på 3.g, og inden for et år skal jeg vælge uddannelse.

Jeg synes, at det er svært at vælge, fordi der er så mange muligheder. På den ene side tænker jeg på at læse til socialrådgiver, fordi jeg gerne vil arbejde med mennesker og gøre en forskel for dem, der har det svært.

På den anden side er jeg usikker på, om det nu er det rigtige for mig, og jeg ved, at det kan få store konsekvenser, hvis man vælger det forkerte.

Derfor vil jeg høre, om I har et råd til, hvordan jeg kan blive mere sikker i mit valg.
Hilsen HB

Kære HB
Vi kan godt forstå, at det på mange måder kan være svært at træffe et valg omkring uddannelse, fordi det er et af de store valg i livet. Samtidig vil vi starte med at berolige dig lidt ved at sige, at du har livet foran dig. Selv om det er ideelt at lande på den rigtige uddannelse første gang, er det ingen katastrofe, hvis du kommer til at tage en lille omvej for at nå derhen.
Der er flere ting at se på ift. at vælge uddannelse. Først og fremmest, hvad har du lyst til? Her udtrykker du, at du har lyst til at arbejde med mennesker. Det er rigtigt godt, at du er nået frem til det, og din indre drivkraft er et godt pejlemærke for, hvad retning du skal gå i.
Du kan også prøve at se på, hvad andre siger, at du er god til. Kan de se dig i sådan et arbejde? Det er ikke, fordi du skal være styret af andre, men det er godt at få feedback fra andre, og hvordan de ser dig.
Det er også praktisk at komme så tæt som muligt på den uddannelse eller det arbejde, du gerne vil have. Du kan fx tale med nogen, der er i gang med samme uddannelse eller arbejder som fx socialrådgiver. Det kan også være nogen, der arbejder med noget, der er tæt beslægtet med det, som kan fortælle dig om forskellen, fx pædagoger eller psykologer, der jo også arbejder med mennesker. Selv det at høre fra nogen, der arbejder med noget, der ikke lige præcist er det, du kunne tænke dig, kan hjælpe dig til at få perspektiv.
Derudover er det også en overvejelse, om omstændighederne lægger sig tilrette fx ift. uddannelsessted, og om du er villig til at tage længere væk for at tage uddannelsen og beregne de omkostninger, der forbundet med det.
Samtidig har du måske også været inde på de studieportaler, der fx har tests, der kan hjælpe dig i retning af de uddannelser, der passer til dig.
Det vigtigste er, at du ikke bliver handlingslammet og hele tiden bekymrer dig om dit uddannelsesvalg, der er jo også lidt tid endnu. Spørg i stedet dig selv, hvad der er det næste lille skridt, du kan gøre for at bringe dig nærmere det rette valg.
Hvis du også har en tro på Gud og tager Ham med i dit liv, kan du bemærke, hvad du oplever fred i, når du er sammen med Gud. Der står i Bibelen, at vi skal lade Guds fred råde os (Kolossenserbrevet 3:15). At “råde” betyder her at være kampdommer. En dommer bestemmer, hvad den fortsatte udvikling i spillet er. Det, du har fred i, når du er sammen med Gud, kan lede dig i den rigtige retning.
Og igen, frygt ikke for at lave fejltagelser. Der er plads til fejltagelser i livet. Du virker seriøs og oprigtig, og med den indstilling, du lægger for dagen, vil du også finde vejen.
Med venlig hilsen
Jørn og Karin