Hvordan lærer jeg at acceptere mig selv?

Kære Karin og Jørn
Jeg er en kvinde på 25 år, som oplever, at jeg har svært ved helt at acceptere mig selv som den, jeg er.
Jeg overvældes ofte af følelser af mindreværd, og selvom jeg ved, at Gud elsker mig, er det som om, at jeg ikke rigtig kan tage det ind.

Jeg synes også, at jeg hurtigt bliver utilfreds, hvis der er noget, der ikke lige går, som jeg gerne vil.

Hvad skal jeg gøre?
Hilsen Louise

Kære Louise
Der er mange, der kæmper med dette problem, og netop som ung kan det føles ekstra meget. Så det er godt, at du skriver.

Når man oplever negative tanker om sig selv, kan det brede sig til at omhandle stort set alt. Så kan der opstå en tendens til at være utilfreds med mange ting i livet. For mange skyldes det en manglende accept af sig selv, der bl.a. kan komme af, at man ikke er blevet nok bekræftet som barn af sine forældre.

Særligt faderens bekræftelse har en stor betydning for kvinder. Men det, som vi ikke har fået af vores jordiske far, står vores himmelske Far heldigvis parat til at give os. Hvordan kan vi opleve det?

Bibelen er Guds kærlighedsbrev til os. Jesus siger, at “I skal lære sandheden at kende, og sandheden skal sætte jer fri” (Johannes Evangeliet 8,32). Guds Ord er sandheden om os, og det er den sandhed, vi skal spejle os i og blive ved med at spejle os i.

Når mindreværdsfølelsen kommer og de negative tanker om dig selv, kan du finde og læse de steder i Bibelen, hvor der står om Guds kærlighed. Et godt tidspunkt at gøre det på kunne være lige før du skal sove. Læs de tekster, der handler om Guds kærlighed højt for dig selv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Her kan vi bl.a. anbefale nogle ord fra Esajas’ Bog: ”Du er dyrebar i mine øjne, højt agtet og jeg elsker dig” (Esajas’ bog 43,4). Når disse og lignende ord får lov til at arbejde i dig, kan det med tiden hjælpe dig til at føle større accept af dig selv, og de negative tanker bliver udskiftet med positive ord om, hvad Gud siger om dig.

Til sidst kan det også blive de ord, du taler til dig selv, og som du begynder at tro på. På den måde kan du arbejde med at tage ordene om Guds kærlighed til dig.

Det kan godt tage lidt tid, men Guds Ord vil skabe en forandring i dig, fordi Hans ord er levende og virksomt (Hebræerbrevet 4,12).
Med venlig hilsen
Jørn og Karin


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ja, det er dig selv, du skal elske. Hvis du foragter dig selv, hvis du ser ned på dig selv, hvis du diskvalificerer dig selv, eller hvis du dømmer dig selv ude, vil du opleve, at du ikke har det godt og ikke fungerer godt. Det er nøjagtigt det, vi siger om mennesker generelt, at hvis de bliver opløftet og opmuntret, trives de, har det godt, udretter mere og er mere harmoniske. Hvis mennesker derimod hele tiden bliver holdt nede og holdt tilbage, trives de ikke og udvikler ikke deres potentiale.

Tænk på dig selv på samme måde… ligesom du skal tale pænt til andre, skal du tale pænt til dig selv og elske, acceptere og respektere dig selv som den, du er. Tag fat i de negative tanker, der kommer, vend dem om og begynd at tale positivt til dig selv og om dig selv i stedet for.