Hvordan bliver jeg bedre til at begå mig blandt mange mennesker?

Hvis man ved, at man fungerer bedst på tomandshånd med andre, kan man også prøve at skabe en tomandssituation i en større forsamling.

Kære Jørn og Karin
Jeg synes, det er svært at være i større sociale sammenhænge. Jeg bliver usikker og ubehagelig til mode og holder mig derfor tilbage. Jeg synes ikke, jeg har noget at sige og ved ofte ikke, hvor jeg skal gøre af mig selv. Jeg fungerer bedre på tomandshånd, hvor jeg føler mig mere tryg, men jeg vil jo stadig komme ud for de andre situationer og vil også gerne blive bedre til at håndtere disse. Har I nogle idéer til, hvad jeg kan gøre?
Hilsen den tilbageholdende

Kære tilbageholdende
For det første vil vi sige, at det lyder som om, at du faktisk er god til at være social, idet du føler dig tryg og kan slappe af, når du har dine venner på tomandshånd.

Vi kan som mennesker have en tendens til at fokusere på det, vi ikke kan, men hvis vi fokuserer på det, vi godt kan, vil vi have mulighed for at overføre noget af det, der lykkes i de sammenhænge, til de mere udfordrende situationer.

Fx vil det i en større forsamling næsten altid være muligt at tage kontakt til den enkelte og dermed prøve at skabe denne tomandssituation også der. Dernæst skal det siges, at der i et selskab eller en større sammenhæng ofte vil være andre, der har det ligesom dig. Bare at vide det, kan give noget ro, og du kan nogle gange se, hvem det er, og bevidst vælge at gå hen til dem, da de måske heller ikke kender så mange. Så ved at fokusere på dem, glemmer du lidt dine egne udfordringer.

Du kan også prøve at tænke på: “Hvad ville være det værste, der kunne ske?” Måske er det ikke så slemt endda. Samt hvor stor er sandsynligheden for, at det sker? Omvendt, kan du tænke på, hvad der ville være det bedste, der kunne ske, og hvorfor skulle det ikke ske?

Vores tanker er som en magnet, så når du vælger at se på det positive, der kan ske, vil det give dig andre tanker og associationer i den positive retning. Sådan er det også med det negative. Derfor er det så vigtigt at styre, hvad du tænker, da du derved påvirker dine følelser. Hvis du ændrer den måde, du tænker på, vil det hjælpe dig til at få det bedre.

Et andet “trick” er at have et lille smil på læben. Forskningen viser, at du derved sender positive signaler til din hjerne, hvilket aktiverer den beroligende del af dit nervesystem, og du slapper dermed mere af.

Du virker også mere imødekommende overfor andre, når du smiler, og bliver derfor også taget bedre imod.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Endelig vil vi sige til dig, at det er vigtigt, at du ikke sammenligner dig med andre, men sammenligner dig med dig selv i den proces, du er i. Det er derfor vigtigt, at du accepterer dig selv, og hvor du er i din proces. Det er noget, der skal trænes på samme måde, som hvis du fx skal lære at spille klaver. Det tager tid, ligesom det gør, før man bliver god til at spille på et instrument, men det er muligt, når du bliver ved at øve dig i det.

Med venlig hilsen
Jørn og Karin