Benjamin arbejder i en kristen kibbutz i Israel
– Jeg arbejder fem dage om ugen fuld tid – for det meste med at vaske op, griner Benjamin Flinta fra Aalborg.
– Ligesom derhjemme, tilføjer hans far, som er kommet på besøg.
Benjamin er volontør i den kristne kibbutz Yad Hasmona nogle få kilometer udenfor Jerusalem.
En moshav
– Faktisk er det en ”moshav”, forklarer Benjamin.
En moshav ligner en kibbutz, men lægger mere vægt på fællesskabet og på at medlemmerne kan drive deres individuelle landbrug eller andet arbejde. Yad Hasmona driver fx også et hotel.
Her er også et hjælpearbejde for fattige og andre projekter.
– Yad Hasmona er en moderne kibbutz. Vi har fælles rum og deler rigtig meget. Men vi har også vores eget værelse.
Vi er 24 volontører, der arbejder her fra Polen, Tyskland, Syd-Korea, USA, Danmark og Syamerika. De fleste er her 3 mdr. og udvider så ofte til 6 eller 9 måneder.
De kommer fra vidt forskellige kirke-kulturer, men fordi vi alle er kristne, danner det en god stemning, så vi nemt kan have bibelgrupper og diskussionsgrupper fælles.
Mødested for kristne
– Jeg tror, det er den eneste moshav, der er kristen, i hele Israel. Her bor mange familier, hvor den ene er fra Israel og den anden ægtefælle fx er fra Finland. De har kirke sammen og hører til fællesskabet her, selv om de måske arbejder et andet sted i Israel, forklarer han til en gruppe danske turister. Blandt dem er hans forældre, Susanne og Ulrik Flinta, og hans farmor.
Da de besøger ham, har han kun været her i en måned og forsøger stadig at komme dybere ind i moshav-fællesskabet. Men han har allerede fået en masse viden om stedet. Han viser gruppen rundt i den bibelske have, som moshav’en har oprettet. Her kan man fx se, hvordan man i gamle dage pressede olivenolie.
Oprettet af finner
Det var faktisk kristne fra Finland, der oprettede Yad Hasmona. Det gjorde de for at vise deres sorg over, at otte jøder, som under 2. verdenskrig var flygtet til Finland, blev overgivet til nazisterne og blev sendt til kz-udryddelseslejr.
Til minde om de otte oprettede kristne fra Finland stedet. Yad Hasmona betyder noget med ”otte hænder”. Og det kristne fællesskab her er blevet et sted, hvor de kristne jøder – de kaldes messianske jøder – også mødes.
Første dansker
Benjamin er den første dansker, der har været på Yad Hasmona de sidste otte år.
– Vi var engang på besøg fra Solsidekirken og kunne vældig godt lide stedet, så vi ”likede” det på Facebook. Og en dag kom der så besked om, at man kunne søge om at blive volontør, fortæller Benjamins far, Ulrik.
Men det var Benjamin selv, der tog kontakt og ansøgte. Forud havde han gået på Djurslands Efterskole og et engelsksproget gymnasium i Aalborg.
– Det er vel også godt at kunne noget engelsk hernede…?
– Ja, men det er bedre med hebræisk.
– Kan du noget hebræisk?
– Kitsat.
– Hvad betyder det?
– En lille smule. Jeg kan forstå så meget, at jeg ved, hvad muslimerne mener, når de råber efter mig, at jeg skal gøre noget lige nu.
– Er der også muslimer her?
– Ja, det er primært muslimer, der bor i Abu Ghosh, den nærliggende by. Og otte af dem arbejder her.
Her lå Emmaus, og her kæmpede Josva
Benjamin viser rundt på moshav’en og peger ned i dalen.
– Det var faktisk dér, vejen gik til den lille by Emmaus, som er omtalt i Bibelen, fortæller han.
Efter at Jesus var korsfæstet, var to disciple på vej til Emmaus, selv om Jesus havde sagt, de skulle tage til Galilæa.
En fremmed kom og fulgtes med dem. Han forklarede de profetiske i Bibelen for dem, mens de vandrede til Emmaus.
De bemærkede ikke, hvem han var, før de delte brødet – så opdagede de, at det var Jesus selv, der var genopstået.
– Det menes også, at det var dernede i dalen, at Josva kæmpede imod de fem amoritter-konger.
Det står omtalt i Josvas bog kap. 10. Og der står, at Gud gjorde, at solen og månen stod stille, så Josva kunne vinde kampen.
– Det var dernede, fortæller Benjamin og tager gruppen med ned i dalen ad en sti fra Yad Hasmona. Det er spændende at være volontør i Bibelens land.