Risikerer at miste millioner i skat

Kirkelige organisationer kan rammes på økonomien som følge af nyt digitalt register.

Skatteminister Karsten Lauritzen (Venstre)

Kirkens Korshær, Indre Mission og andre af folkekirkens foreninger og institutioner kan blive ramt på pengepungen som følge af et politisk udspil, som lige nu er i høring, skriver Kirke.dk.

Tusindvis af bidragsydere kan miste deres mulighed for at få skattefradrag for gaver. Og organisationerne deres mulighed at søge om momskompensation for deres velgørende arbejde.

En bekendtgørelse fra Skatteministeriet, der er til høring frem til på onsdag den 12. december, kan i værste fald betyde, at kirkelige organisationer kan miste millioner af kroner, hvis der ikke findes en løsning, skriver Kirke.dk.

Et nyt digitalt register skal skabe overblik over trossamfund i Danmark, men det vil ifølge lovgrundlaget betyde, at organisationer, der hidtil har været registreret hos SKAT som religiøse foreninger, skal enten registreres som ”trossamfund” i Kirkeministeriet eller helt opgive deres religiøse identitet og blive enten en ”almenvelgørende forening” eller en ”fond”, hvis de vil bevare deres skattefordele i henhold til Ligningslovens paragraf 8A.

”Det ville være latterligt, hvis de kirkelige organisationer skulle straffes for at være kristne”, siger Hans Raun Iversen, til Kristeligt Dagblad. Han er lektor emeritus ved Københavns Universitet, som er ekspert i bl.a. kirkelige organisationer.

”Derfor har jeg svært ved at se det som andet end en administrationsfejl, når det kommer fra en regering, der skriver i sit regeringsgrundlag, at Danmark er et kristent land”, siger han til Kirke.dk.

Hos ISOBRO, der er indsamlingsorganisationernes brandeorganisation, kalder sekretariatschef Mette Grovermann lovgrundlaget for det nye digitale register over trossamfund for ”lovsjusk”.

”Det er helt urimeligt, hvis organisationer, der har fungeret i op mod 150 år, skal kastes ud i en omkalfatring af hele deres dna”, siger hun.


Artiklen fortsætter efter annoncen:For en forening som Luthersk Mission vil loven ifølge generalsekretær Søren Skovgaard Sørensen ikke rigtig give nogen mening.

“Vi falder mellem to stole, fordi vi hverken er almenvelgørende forening uden et kristent grundlag eller et trossamfund – på samme måde som Baptistkirken for eksempel er det. Vi er en kirke i kirken. Vi er forbundet med folkekirken, og derfor vil det være svært for os at leve op de nye krav.”

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger i en skriftelig kommentar, at han er lydhør over for de kirkelige organisationer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Jeg er naturligvis lydhør, når en række af de organisationer og foreninger, som ikke er egentlige trossamfund, udtrykker bekymring for, at de ikke kan blive godkendt efter skattereglerne”, siger Karsten Lauritzen. Han tilføjer, at der allerede er dialog mellem Kirkeministeriet og skattemyndighederne om at finde en god løsning.

Artiklen i KD er skrevet af Anders Haubart Madsen.