Asien og Kina forfølger deres kristne som aldrig før

De 50 lande, hvor kristne bliver mest forfulgt, er stort set de samme som i 2018. Men 30 millioner flere forfølges, og Kina er rykket op!

2018 blev året, hvor næsten 100 millioner kristne kinesere måtte se deres præster og biskopper blive fængslet, hvor al salg af kristen litteratur blev total forbudt, og hvor kristne kirker blev lukket og revet ned.

Open Doors’ World Watch List 2019 vidner i år om et Asien, hvor religionsfriheden er under stærkt pres, og hvor millioner af kristne særligt i Kina og Indien presses af regeringen, der ønsker at udrydde eller kontrollere dette mindretal.

En flok mørkklædte mænd er i gang med at trække en mand med sig ud af en bygning, mens de presser sig igennem en hob af mennesker. En oprørt kvinde spørger, hvad de skal med ham, mens et barn græder i baggrunden.

”Vi opretholder loven” fortæller en af de mørkklædte politimænd, mens de hiver den kristne mand med ud.

Manden var én ud af 100 kristne fra ’Early Rain Covenant Church’, der blev arresteret i sit hjem. Kirkens præst Wang Yi er også blevet arresteret og står overfor anklager, der kan give op til 15 års fængsel. Wangs hustru, Jiang Rong, er blevet sendt til et ukendt sted, mens deres 11-årige søn, som nu bor hos sin mormor, er under konstant overvågning.

Dette er et eksempel på virkeligheden for Kinas kristne og på den situation, millioner af kristne i Asien dagligt står i.

Interesseorganisationen Open Doors, der registrerer og kategoriserer den globale forfølgelse af kristne, kan da også i år konstatere, at særligt Kina har flyttet sig på listen. Kina ligger nu på en 27. plads, hvilket er hele 16 pladser højere end sidste års World Watch List over de 50 lande, hvor kristne forfølges mest.

Forfølgelsen går online

I september sidste år præsenterede den kinesiske regering endnu et udspil for at kontrollere den “kaotiske og ulovlige promovering af religion på internettet”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Udspillet består af et sæt guidelines, der er endnu mere restriktive end det udspil, der udkom i februar, som bl.a. officielt forbød al salg af online bibler og anden kristen litteratur.

Det nye udspil betyder, at det nu er ulovligt at sende tekst, billeder, lyd eller andre visuelle materialer af mennesker, der tilbeder, lovsynger, afholder gudstjeneste eller udfører nogen anden form for religiøse aktiviteter.

Den kinesiske regering er også i fuld gang med at udrulle et nationalt pointsystem, som giver borgerne point efter deres opførsel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Pilotprojekter er i gang i flere byer, og systemet skal implementeres på nationalt plan i 2020. Her registreres alt fra parkeringsbøder til internethandel og bibliotekslån, og religiøse aktiviteter formodes at give en særlig negativ score.

En negativ score i dette system kan betyde, at børn ikke kan komme på universitetet, at man ikke kan køre med offentlig transport eller få et godt job.

I hele Asien er denne tendens langsomt ved at sprede sig. I oktober 2018 indførte Indien et online ansigts-registreringssystem, der bl.a. bliver brugt til at spotte kristne og deres kirkers aktiviteter for at lukke dem ned og fængsle deres medlemmer.

Kirker rives ned og kristne anholdes

Det er ikke kun online, at det kinesiske styre strammer nettet. I 2018 blev flere store kirker lukket eller revet ned. Senest blev en af Kinas største kirker, Beijings Zion Church, lukket ned, fordi den ikke ville installere statens overvågningskameraer i bygningen. Jin Mingri, præst i Zion Church fortæller, at 2018 har været et skelsættende år for den kinesiske kirke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Før i tiden, så længe man ikke blandede sig i politik, så lod regeringen én være, men nu, hvis du ikke støtter den kommunistiske linje, hvis du ikke viser kærlighed til regeringspartiet, så er du et mål for forfølgelse,” beretter Pastor Jin Mingri, der efter nedrivelsen af hans kirke modtog en ”regning” fra regeringen på én million kr. for omkostningerne.

Hver måned bliver en ny kirkebygning i Kina ødelagt og lukket ned. Selvom situationen er bekymrende, så betyder det ikke, at kirkens vækst er standset, tværtimod.

”Mere forfølgelse, mere vækst.” Det er Ordene fra den tidligere leder af den kinesiske undergrundskirke, Pastor Lam. I 20 af sine 88 leveår var han sat i fangelejr, og hans kirke blev lukket ned gentagne gange, uden at væksten nogensinde stoppede deraf.

Det er ikke kun bygningerne i Kina, der er i fare. Hundredevis af kristne er blevet fængslet i år, og i november sidste år blev den katolske Biskop Peter Shao Zhumon arresteret og fængslet for 5. gang.

Officielt kalder politiet det en ”tvungen orlov”, men ifølge biskoppen selv er det et intenst forhør og forsøg på indoktrinering. Endnu flere præster er i dag fængslet, og pt er 4 præster anholdt, uden man kender deres egentlige lokation eller situation.

Kinas kristne kæmper dog modigt for deres overlevelse, og mange kristne forsætter åbent med deres gudstjenester, selv efter deres kirke er lukket eller revet ned. Pastor Jin Mingri beskriver livet som kristen i Kina sådan: ”Selvfølgelig er vi bange, vi bor i Kina, men vi har vores tro på Jesus.”

245 millioner kristne forfølges

Open Doors nævner nogle af de globale trends for kristenforfølgelser i 2019 og sætter her fokus på nogle af landene på World Watch List:

Nordkorea topper igen World Watch List for 18. år i træk. I løbet af 2018 blev tre koreansk-amerikanske kristne dog frigivet fra et nordkoereansk fængsel.

For fem år siden var kun Nordkorea placeret i den højeste ende med ”Ekstrem forfølgelse”. Men nu hører hele 11 af verdens lande med i denne kategori på listen.

Kina, som nu er nr. 27, er steget 16 pladser på grund af landets nye religionslove, der trådte i kraft i februar 2018.

Myanmar er nr. 18 på listen. Her er titusinder af mennesker fra Karen-stammen, som er en overvejende kristen etnisk gruppe, blevet dræbt og mindst 120.000 fordrevet.

Indien (nr.10) er nu for første gang med i top ti. Regeringen, som ledes af partiet BJP har en militant hindu-ekstremistisk dagsorden.

I Tyrkiet (Nr. 26) har præsident Recep Tayyip Erdogan i nogen tid oppisket en ultranationalistisk stemning, og det har medført nye vanskeligheder for landets kristne, især de evangeliske.

Mens den radikale islam er blevet fordrevet fra Mellemøsten har den nu spredt sig i Afrika syd for Sahara. Næsten 30 voldelige muslimske ekstremistgrupper er aktive i regionen.

Militante islamister har også fået fremgang i lande som Somalia (3), Libyen (4) og Yemen (8), hvor de fortsat rekrutterer folk og erobrer ”lommer” af området.

De kristne i Nigeria (12) og Pakistan (5) oplever mest vold.

Tre hovedtendenser

Kristenforfølgelserne viser i år tre hovedtendenser:

Totalitære stater slår hårdt ned på og bruger lovgivningen til at kontrollere religion.

Ultra-nationalister beskriver kristne som ‘fremmede’ eller ‘vestlige’ og prøver at fordrive dem.

Radikal Islam er flyttet fra Mellemøsten til Afrika syd for Sahara.

Kort resumé af WWL 2019

Fra Kina til Afrika oplever kristne en høj grad af forfølgelse.

Nye love i Kina og Vietnam skal kontrollere alle udtryk for religion. I Kina er situationen den værste i et årti – nogle siger ligefrem, at det er den værste situation, siden Kulturrevolutionen sluttede i 1976.

I det nordlige og mellemste bælte af Nigeria, er 3.731 kristne blevet dræbt på grund af deres tro. Det er næsten dobbelt så mange som for et år siden. I nogle landsbyer er der ikke flere kristne tilbage. De er alle flygtet efter bevæbnede overfald, mens angriberne efterfølgende bosætter sig i husene – uden at blive retsforfulgt af myndighederne.

Nationalistiske regeringer som dem i Indien og Myanmar afviser stadig at give de forholdsvis store kristne minoriteter trosfrihed. De udsender meget tydelige budskaber om, at for at være inder skal man være hindu – eller for at være burmeser skal man praktisere buddhisme.

Ekstrem forfølgelse forekommer også fra islamistiske militser, blandt andet i Egypten. I 2017 svor Islamisk Stat i Sinai at udradere den koptiske kirke. Ekstrem forfølgelse foregår også i Libyen, Somalia og mange andre lande syd for Sahara.

I det sydøstlige Asien har selvmordsbombere angrebet tre kirker i Indonesien på en og samme dag.

I Mexico og Colombia forekommer forfølgelsen mest der, hvor kirkeledere påtaler korruption og kriminalitet.

Men globalt kommer forfølgelsen fra familie og venner, fra naboer og arbejdskolleger, byråd, regionsråd, lokale embedsmænd, politiet og retssystemet. Kristne kvinder og piger oplever mere undertrykkelse i familien og i det sociale liv, mens mænd og drenge i højere grad oplever pres fra myndighederne og militser.

I WWLs seneste årlige undersøgelse af 150 lande har næsten halvdelen, nemlig 73 lande, ekstreme, meget høje eller høje niveauer af forfølgelse. Et år tidligere gjaldt det 58 lande.

Asia Bibi blev frikendt for blasfemi, så hendes dødsdom fra 2010 blev omstødt. Hun er dog stadig i ’sikkerhedsarrest’ i Pakistan.
Ser bag om enkeltsager

Open Doors World Watch List er baseret på grundige undersøgelser foretaget af interne og eksterne eksperter. WWL ser bag de globale overskrifter om enkeltsager – som den om pakistanske Asia Bibi og den amerikanske pastor Andrew Brunson – for at finde ud af, hvor svært det er at leve som aktiv kristen til daglig i de enkelte lande.

De første 11 lande på listen i 2019 har ’Ekstrem’ forfølgelse. Det vurderes ud fra en pointscala, hvor 100 er den værst tænkelige forfølgelse. For at få betegnelsen ’Ekstrem’ skal et land score mindst 81 point. Det samme antal lande havde ekstrem forfølgelse i 2018, men nu er Irak ude af den ekstreme gruppe. Det skyldes især fordrivelsen af Islamisk Stat og en mindre grad af væbnet konflikt i området.

Indien har til gengæld fået sin hidtil højeste placering på grund af hinduekstremisme, mens Kina med kommunisme og ’sinificering’ har meget høj grad af forfølgelse.Der er tale om to folkerige stater med mange kristne indbyggere, som derfor tæller meget i statistikken.

Ifølge WWL er 4.136 kristne blevet dræbt for deres tro. Omkring 90 procent af disse (3.731 personer) blev dræbt alene i Nigeria.

De 29 lande, som på listen er nr. 12-40, har ’meget alvorlig forfølgelse’. De har scoret mindst 61 point på forfølgelsesskalaen.

Sådan udarbejdes Verdensranglisten

Den internationale organisation Open Doors, som blev grundlagt i 1955, arbejder for kristnes tros- og religionsfrihed i over 70 lande. Her støtter man de lokale kirker og kristne i deres kamp for at leve som kristne i fjendtlige områder.

Hvert år i januar udgiver Open Doors sin World Watch List, (Verdensranglisten), som er en årlig kortlægning og rapportering af omfanget og arten af kristenforfølgelser i verden.
Listen udarbejdes på baggrund af rapportering fra medarbejdere og samarbejdspartnere i felten. Den nye liste for 2019 er baseret på oplysninger fra november 2017 frem til november 2018.

World Watch List er lavet på baggrund af spørgsmål, som hjælper Open Doors til at skelne mellem forskellige former for forfølgelse ved at se på:

Den juridiske, officielle status kristne har (generel religionsfrihed i landets love)

De forhold, der reelt er gældende for den enkelte kristne (konsekvenser af troen)

Hvilken rolle kirken spiller i samfundet (frihed til at udtrykke sig offentligt)

Faktorer, der kan hæmme eller hindre religionsfriheden i et land (angreb etc.)

I WWL 2019 vurderes graden af forfølgelse med tal fra 57-100. Tal mellem 100 og 81 svarer til ’Ekstrem forfølgelse’; tal mellem 80 og 61 kaldes ’Meget alvorlig forfølgelse’ og tal fra 60-57 ’Alvorlig forfølgelse’.

I Danmark arbejder Open Doors Denmark (Åbne Døre) blandt andet med information om verdens forfulgte kristne og formidling af hjælp til dem.