Sarina er klemt i et politisk spil

Udrejsecenter Sjælsmark deler de politiske vande, alt imens børnene betaler prisen.

11-årige Sarina er kristen og kurder. Hun bor på det omstridte Udrejsecenter Sjælsmark. Alt imens politikerne strides om udrejsecentret, sidder Sarina og venter. Du kan læse hendes historie i dagens avis.

Sarina er fanget i et ingenmandsland og i et langt fra normalt børneliv. I interviewet fortæller Sarina, at det værste ved Sjælsmark er ”det hele”.

”Her skal vi spise i cafeteriet. Vi må ikke have køleskab og spise vores egen mad. Jeg kan ikke lide cafeteriet. De voksne råber og skændes, og der er politi. Jeg er bange for politiet”, fortæller Sarina, som ikke kan huske, hvornår hun sidst var rigtig glad.

Men det er Sarinas forældres skyld, at Sarina ikke er glad, hvis man skal tro udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), som mener, at afviste asylansøgere holder deres børn som ”gidsler”, når de nægter at rejse hjem. På nær Socialdemokratiet har oppositionspartierne i Folketinget krævet børnene ud af Sjælsmark.

Det samme gør Kristendemokraterne. I Politiken kaldte landsformand Stig Grenov så sent som i januar Sjælsmark for ”komplet uegnet til børn” og sendte en bredside mod ”de ansvarlige politikere, som har bygget dette sterile opholdssted, der fratager mennesker enhver livsgnist”.

Et forslag fra Konservative om at bløde op på forholdene, og bl.a. samle børnefamilierne på et udrejsecenter for sig selv, blev i ugens løb skudt ned af de andre partier i Blå blok.

”Mistrivslen skyldes jo ikke de andre beboere på Sjælsmark, men den usikkerhed, de lever med, fordi forældrene ikke vil rejse hjem”, sagde Joachim B. Olsen, der er udlændingeordfører for LA, til netavisen Altinget.dk.

”Uro og ensomhed”

Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, konkluderede i december, efter nogle uanmeldte tilsynsbesøg, at forholdene på Sjælsmark ”vanskeliggør børnenes opvækst og begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse”. Han skrev, at ”uro, ensomhed og uoverskuelighed i betydeligt omfang synes at karakterisere børnenes hverdag”. Ombudsmanden fandt derimod ikke, at forholdene på centret strider imod internationale konventioner.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den fastlåste situation, der mest af alt ligner en udmattelseskrig mellem regeringen og de afviste asylansøgere, fik i december Københavns Stifts Mellemkirkelige udvalg på banen som arrangør af en stor offentlig høring om børn i udrejsecentre.

De tre initiativtagere, Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen, Københavns domprovst Anders Gadegaard, og sogne- og indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen, kunne ikke ”stiltiende være vidner til, hvordan børn af afviste asylansøgere mistrives”, skrev de i en kronik i Altinget.dk.
Men trods massiv kritik af forholdene er der ingen umiddelbar løsning i sigte for Sarina og de øvrige børn på Sjælsmark. Ifølge tal fra Udlændingestyrelsen bor der cirka 90 børn på udrejsecentret.

Læs interviewet med Sarina her


Artiklen fortsætter efter annoncen: