Tvunget til at droppe sommerlejre

Katollikker i Kina må opgive oplæring af børn af frygt for repressalier fra kommunistpartiet.

Mange katolske menigheder i Kina har opgivet at gennemføre sommerlejre efter advarsler til stifter og sogne fra de kommunistiske myndigheder.

Det skriver Union of Catholic Asia News.

Både stifter og lokale menigheder er blevet presset til at opgive kirkelige aktiviteter. Nu frygter mange derfor, hvad resultatet bliver for kirken på sigt.

Tidligere har flere stifter og sogne holdt årlige kristne sommerlejre for skolebørn. Men i de seneste år har myndighederne sat ind med forbud mod, at mindreårige kommer i kirkerne – og nu også med et forbud mod at kirkerne arrangerer sommerlejre.

To stifter havde planlagt sommerlejre i det nordlige Kina i år. Kun den ene blev gennemført, mens den anden blev aflyst.

En mand fra stiftet, som omtales ”John”, udtalte til ucanews.com, at den første lejr blev gennemført, fordi lederne inviterede kirkens medlemmer privat. Det andet stift annoncerede derimod offentligt for lejren, hvorefter regeringen forbød den.

Et andet medlem af kirken fortalte ucanews.com, at et stift i det nordlige Kirna ville holde sommerkursus i et stort sogn. De valgte dog i sidste ende at flytte det til en mindre landsby af frygt for, at myndighederne ville få nys om planerne.

”Sommer-aktiviteter”

Nogle stifter har valgt ikke at tale om undervisning overhovedet. I stedet beskrives samlinger i ferien som et tilbud om aktiviteter for børn, hvis forældre er på arbejdsmarkedet, fortæller John. Kirkelig undervisning vil nemlig ikke blive tilladt, ikke engang hvis kirkerne ansøger om det, forklarer han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I det sydlige Kina måtte en kinesisk forretningsmand droppe tanken om at holde sommerbibelskole af frygt for myndighederne.

En katolsk lægmand, ”Peter”, fortalte ucanews.com, at forretningsmanden tidligere har holdt to kurser for skolebørn; et i udlandet og et i sit eget kontor med lærere fra Hong Kong. I år lykkedes det kun at gennemføre kurset i udlandet, mens det lokale blev aflyst.

– Forretningsmanden sagde, at det måtte aflyses, ’fordi atmosfæren på det sidste er blevet værre’, fortalte Peter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge Peter frygtede forretningsmanden, at det ville gå ud over virksomheden, som er en stor skatteyder med tætte links til myndighederne.

Hjernevask af børn

Katolikken ”Joseph” udtrykte håb om, at kirken fortsat må kunne oplære børn i den kristne tro gennem fx. sommerlejre.

Han peger på, at det kinesiske kommunistparti (CCP) har hjernevasket børn i flere årtier og at disse nu er blevet ”voksne egoister uden moralsk rygrad”.

Ved at hindre kristen oplæring af børn prøver CCP at ødelægge kirkens fødekæde. Når nogle bekendte har valgt at informere myndighederne om de kristnes planlagte lejre, kan det skyldes enten korruption, hjernevask eller konflikter, tilføjer han.


Artiklen fortsætter efter annoncen: