P1-vært besvarer kritik med groft angreb

”Bagklog” er et godt program om ugens begivenheder. Men der er ingen grund til at bruge bandeord, mener KLF, Kirke og Medier.

Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke og Medier.

En hel stribe bandeord og nedladende betegnelser var svaret til KLF, Kirke og Medier, da Esben Kjær i det ugentlige program Bagklog kommenterede lytterforeningens kritik af radioværtens mange bandeord.

I ”Bagklog på P1”, hvor Esben Kjær havde besøg af tidligere minister Ritt Bjerregaard, tog radioværten til genmæle mod den seneste udgave af KLFs magasin. Her kan man læse en række lytteres reaktioner på sprogbrugen i Bagklog.

– Desværre forholdt Esben Kjær sig ikke til kritikken af hans sprogbrug i programmet, men brugte anledningen til at komme – må vi antage – med sin uforbeholdne mening om KLF, skriver generalsekretær Mikael Arendt Laursen fra KLF, Kirke og Medier.

Respektløst svar

Radioværten besvarede kritikken fra KLF med en række ualmindeligt grove kommentarer. Han sagde blandt andet:

”Hvis sådan en samling skinhellige slatne bussemænd med hovedet alt for langt oppe i andre folks røv synes, jeg bander for meget, så er de kraftedme til at lukke op og skide i.”
Esben Kjær tiltaler kritikerne som ”kristelig lyttere og fjernpissere” og ”en samling frelste helligfranser”, og slutter satirisk: ”Fuck hvor er jeg ked af det”.

KLFs generalsekretær kommenterer på hjemmesiden:
”Esben Kjærs kritik af KLF er ussel. Hans omtale af menige medlemmer af KLF er respektløs. Alle har lov til at komme med ris og ros til radio- og tv-programmer uden at frygte, at journalister, værter og redaktører bruger deres platform til karaktermord mod den, der rejser en kritik.
Behandler DR seer- og lytterhenvendelser på samme måde?” spørger Michael Arendt Laursen.

Redaktionschef beklager

I en kommentar til KLF, Kirke & Medier svarer redaktionschef på P1, Judith Skriver, den 10. september:

”Præmissen for ’Bagklog på P1’ er ret klar – det er et skarpt og ofte satirisk program, hvor vi tager grovfilen i brug. Vi samler op på ugens begivenheder på en anderledes, forfriskende og ofte provokerende måde…”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Judith Skriver erkender, at man i det omtalte program gik for vidt.

”Vi går gerne til kanten og bruger karikerende og kradse formuleringer, men i dette tilfælde var anledningen ikke den rette. KLF skal selvfølgelig have lov til at formidle de holdninger, der måtte være blandt medlemmerne til programmets sprogbrug, uden at vi benytter lejligheden til at svare igen i programmet.

Uanset at tanken var at lave en sjov og bidende kommentar, så kom det til at fremstå for voldsomt. Det beklager jeg.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er aldrig hensigten at træde på nogen – tværtimod vil vi meget hellere have, at lytterne trækker på smilebåndet. Jeg glæder mig dog over, at KLF fortsat vil lytte med, når vi sender Bagklog på P1 på lørdag,” fastslår Judith Skriver.

Generelt skal man helst undgå bandeord. Men DR skal også afspejle dagligsproget, og her kan bandeord fx. formidle menneskers følelser, forklarer lytter- og seerredaktør Jesper Termansen til Kristeligt Dagblad.