Respektfuld vejviser til et bedre liv

Med ’En langt bedre vej’ vover den kun 26-årige Jacob Munk sig ud i et emne, der om muligt er endnu mere sprængfarligt end klimadebatten: debatten om køn og seksualitet. Respekt!

Det er da heller ikke småting, der er på spil i denne sag. En rivende udvikling i den vestlige verden har sat spørgsmål vedmanges selvopfattelse og køns-identitet, hvor der ikke er to men hele 71 muligheder(!) og hvor den traditionelle opfattelse af sex som noget, der finder sted mellem en ægtemand og hans ægtekone kun er én blandt mange muligheder. For sex kunne jo også foregå mellem fx. et menneske og en robot!

Hvad gør de nye muligheder ved os? Hvordan påvirker de os som enkeltpersoner? Hvad gør porno ved kvindesynet? Og hvad sker der med kærligheden og med børnene?

Bibelens vej

Forfatteren har en Bachelor i litteraturvidenskab og læser nu teologi på Menighedsfakultetet i Aarhus. Han er også medforfatter til undervisningsmaterialet ”Jeg er køn”, og projektmedarbejder på Indre Missions brevkasse AdamogEva.dk.

Der er således aldrig tvivl om forfatterens personlige ståsted. Desværre vil det bibeltro udgangspunkt blokere for manges opfattelse af budskabet. Og det er beklageligt. For ”den langt bedre vej” er den kærlighedens vej, som Paulus beskriver i 1. Korinterbrev.

Den bibelske etik kan – set udefra – opfattes som mørk og hård. I mange tilfælde står Bibelens etik i et modsætningsforhold til vor tids ideologier og livsførelse – men Jacob Munk fremstiller den med vægtlægning på Guds gode vilje, kærlighed og tilgivelse.

Respekt og genoprettelse

Den velskrevne fremstilling af den ”langt bedre vej” fremstår hverken hyklerisk eller fordømmende. Det bibelske budskab belyses med tekster fra filosofien og indsigt fra psykologi, historie og samfundsforhold.

Der er også et ærligt opgør med tidligere tiders hykleri, hvor en kvinde, der var blevet gravid ”for tidligt” ikke måtte bære hvidt til brylluppet med sit barns far.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



”…Det vrider sig i mig ved tanken. Sikke en skygge det må have kastet over deres store festdag. Reaktionen bygger på en grundlæggende forkert moralsk antagelse, nemlig at den, der har gjort en sådan gerning, skal udstilles for alles øjne.

Tværtimod vil jeg mene, at et sådant par handlede forbilledligt og snarere burde ophøjes: De håndterede graviditeten ved at gifte sig! Hvad kunne være en bedre gave at give et kommende barn? Igen: Etikken spørger altid: ”Hvad gør jeg herfra?” og ikke: ”Hvordan kan jeg nogensinde leve med mig selv igen, efter at jeg har gjort det her?” (side 71)

Fra skam til tilgivelse


Artiklen fortsætter efter annoncen:



LGBT-personer vil finde mange knaster i bogen. Det samme vil feminister og kulturradikale. For ”En langt bedre vej” er et opgør med ideologier og selvopfattelser, der præger os alle – også langt ind i traditionelle kristne miljøer. Begrebet afholdenhed er ikke noget, man hører om hver dag!

Men der er tale om et respektfuldt og kærligt opgør. Og Kirkens Herre står i centrum af problematikken, når forfatteren vender tilbage til fortidens fordømmelse af en gravid brud:

”Hvor ville jeg ønske, at nogle dengang ville være kommet med en hvid kjole til bruden som et symbol på den uudslukkelige og tilgivende kærlighed, som Gud så på hende med. Måske hun i denne gestus ville kunne have hørt en stille hvisken: ”Når du om lidt siger ja til din mand, så husk at jeg har sagt mit ja til dig, længe før du blev født. Hvad du end gør – jeg fortryder ikke mit ja.” (side 72)

”En langt bedre vej” er ikke letlæst, men hermed stærkt anbefalet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Jacob Munk . En langt bedre vej. En ny retning for debatten om køn og seksualitet.
256 sider. 249,95 kr. Credo