Symposium om Noahs Ark i Tyrkiet – mens krigen rasede på grænsen til Syrien

Den store forelæsningssal på Agri Universitet var næsten fyldt af de mange deltagere og studenterne.

Den 15.-18. oktober mødtes over hundrede tyrkiske og udenlandske doktorer og professorer til det 5. symposium om Mt Ararat og Noahs Ark på universitetet i Agri i Tyrkiet.

Her var geologiske, historiske, arkæologiske og teologiske betragtninger – af både muslimer og kristne – om det bibelske bjerg.

Beretningen om Noahs ark er nemlig også omtalt i Koranen, dog i en lidt anden form end den bibelske. Og blandt muslimerne er der også vidt forskellige meninger om, hvor arken ligger, og om den nu er fundet.

Selv havde jeg mulighed for at komme med et indlæg om pressens reaktion på denne opdagelse og på nyheder, der har med religion at gøre. De fleste indlæg udgives bagefter i en bog fra Agri Universitet.

Samlingen var arrangeret af professor dr. Oktay Belli, Istanbul, som i en menneskealder har beskæftiget sig med det østlige Tyrkiet, Anatolien.

Her er kurderne i flertal, og tidligere boede også armenierne her, indtil de i 1915 blev fordrevet og delvist udryddet af den daværende sultan.

Det store fund i 2008

I 2008 blev der fundet dele af en meget stor træstruktur under is og sten i 4.200 meters og 4.800 meters højde, hvor ingen mennesker i historisk tid har boet.

På grund af mange forhindringer er det store fund, som bl.a. omfatter syv underjordiske rum, endnu ikke blevet fyldestgørende videnskabeligt undersøgt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Dog er nogle krukker, fade og andre genstande fra træstrukturen blevet tidsbestemt til at være 4-7.000 år gamle. Og kulstof-14 prøver af træet viser en gennemsnitsalder på 4800 år.

Mens konferencen beskæftigede sig med teoretiske emner, er en fond i færd med at samle et hold af professionelle videnskabsmænd og få tilladelse til at undersøge fundet.

På grund af min bog om Noahs Ark og mine kontakter fik jeg lov at mødes med videnskabs-gruppen flere gange i Tyrkiet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Men af hensyn til det videre forløb kan vi endnu ikke nævne navne eller de universiteter og institutioner, hvor disse professionelle arkæologer m.m. til dagligt arbejder.

En tyrkisk student bærer det muslimske tørklæde, men har en kasket under, samt læberstift og ringe i næse og øjenbryn.
Kostbar arkæologi

Når det endnu ikke er lykkedes at stable en større videnskabelig undersøgelse på benene – ti år efter fundet – skyldes det bl.a. modstand i medierne og på universiteterne imod at beskæftige sig med noget, der har med Bibelen at gøre.

Derfor må private sponsorer frikøbe videnskabsmænd og betale for alle de andre udgifter ved en sådan undersøgelse.

Det kan blive den dyreste arkæologiske undersøgelse nogensinde. Den skal nemlig foregå i 4-5 kilometers højde på et forblæst bjerg, der er tilsneet en stor del af året.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Og hvis ”arken” skal graves fri, skal der flyttes masser af jord og is – hele tiden med risiko for et nyt jordskred eller en snelavine.

De tyrkiske myndigheder skal give tilladelse, og her kan der nemt komme nationale og politiske overtoner ind.

Men nu arbejdes der målbevidst på den arkæologiske side.

Ikke alle er i ”familien”

Myndighederne har nu netop offentliggjort, at de vil nationalisere ark-fundet, hvad det så ellers indebærer.

Ellers er det kurderen Parasut, som i 2008 fandt den ældgamle træstruktur på Mt Ararat, der vogter over skatten.

Og han lader ikke hvem som helst komme til. Fx afviste han i 2008 den kendte amerikanske bibelarkæolog Randal Price – og en kvart million kroner fra ham – fordi han ikke brød sig om Prices arrogance.

Parasut vil kun dele fundet med ”familien”, som han kalder den gruppe af mennesker, som han har fået tillid til gennem længere tids samarbejde. (Jeg er så heldig at være en del af dén familie.)

Adgang til arken

Man kan godt bestige Mt Ararat med turistguider. Men man kan ikke komme til selve ark-stedet, som er godt skjult.

Men under mine samtaler med Parasut åbnede der sig en mulighed. Parasut mangler en million kroner for at færdiggøre ”Noahs Landsby”, et studiecenter, som han er i gang med at opføre nedenfor bjerget.

Her vil han udstille ting fra arken, tilbyde hotel og studieophold med et bibliotek osv. Det skal være et pilgrimscenter for troende, der betragter arken som et helligt relikvie.

Hvis vi kan skaffe den million, vil han give os andel i centeret, og tage 10 ”familie-medlemmer” op til fundet i august 2020.

Du kan støtte vores ”projekt 6133 Bibelsk Arkæologi og Research” via Missionsfonden konto 9570-06139450.

Eller på MobilePay-nummer: 81558. Husk projektnr. 6133 og dit cpr-nr.

Hvis du gerne selv vil være en af de ti ”spejdere” som bestiger bjerget i 2020, kan du henvende dig til undertegnede på henri@udfordringen.dk.

Læs også: “Ligesom det var i Noahs dage…”