Danmark bevare kongehuset

Af Iben Thranholm

Gud, konge og fædreland. De tre størrelser er europæiske lande tradtionelt set bygget på. Først var det Gud, man begyndte at tvivle på, dernæst var det kærligheden til fædrelandet, der begyndte at kølne af til fordel for fællesmarked, multikultur og globalisme. Nu er spørgsmålet, om taburetten eller rettere tronen er begyndt at vakle under kongehusene?

Den forgange uge har en af topnyhederne været, at den engelske Prins Harry og hans hustru Meghan Markle, også kaldet Sussex parret, har valgt at “sige op” fra deres royale liv. De ønsker en mere tilbagetrukket rolle, hvor de vil dele deres tid mellem Nord-Amerika og Storbritannien og være mere eller mindre økonomisk uafhængige af det ellers stenrige britiske kongehus.

Parret siger, at de gerne vil leve væk fra medierne og rampelyset for at beskytte sig mod at komme i samme situation som prins Harrys mor, prinsesse Diana, der var jaget vildt og omkom i en biljagt for at undslippe pressefotografer. Men det virker også, som om der under overfladen skjuler sig andre problemer, som har at gøre med, at det unge hertug-par ikke ønsker at påtage sig de forpligtelser, som hører med til privilegier. I stedet vil de være frie til at leve efter deres individuelle ønsker og behov. Og på den måde er de indirekte med til at opløse begrebet om, hvad det indebærer at være kongelige.

Også herhjemme har der i ugens løb været kritiske røster af det danske kongehus. Det er kommet frem, at kronprinsparret i ti år har været ejer en skihytte i den eksklusive by Verbier i Schweiz. Det er her, de skal bo de næste par måneder, hvor alle fire børn skal gå på en international skole. Kritikken går på, at det er uklart, om det er skatteydernes penge, hytten er købt for, og hvorfor offentligheden ikke har kendt til hytten. Og er skoleopholdet i virkeligheden bare en forlænget familieferie? Spekulationer er der nok af.

Begge sager viser, at der er et øget pres på kongehusene i Europa, og har skabt fornyet debat om deres berettigelse. Har vi stadig interesse i at have et kongehus – og har de selv?

Måske kongehusene bare er under indflydelse af samme fænomen som alle andre i tiden. Vi får sværere og sværere ved at knytte os til noget bestemt. Vi vil være frie til hele tiden at søge lykken andre steder og til at gå videre til det næste. Men hvis kongehuset afvikles, mister vi forbindelsen til vores forfædre og historie. Det må ikke ske. Danmark bevare kongehuset.