Statsminister: Flere børn skal tvangsfjernes tidligere

Statsminister Mette Frederiksen lagde i sin nytårstale op til, at flere børn skal tvangsadopteres. Isabella Ahrendt (KD) efterlyser forebyggende indsatser til forældrene og ikke flere svigt.

Statsminister Mette Frederiksen mener, at flere udsatte børn skal have et nyt hjem tidligere end i dag. Foto: Pressefoto Statsministeriet

Flere tvangsadoptioner og tidligere fjenelse af udsatte børn er vejen frem, når det gælder udsatte børn, lød det i Statsministerens nytårstale den 1. januar.

Statsministerens nytårstale bød blandt flere andre emner på et fokus på de svære vilkår børn vokser op under.

Mette Frederiksen fortalte om et arrangement på Marienborg, hvor hun havde besøg af en gruppe børn, der havde oplevet svigt, mobning og ensomhed.

Hun gik et skridt videre og talte om at lægge berøringsangsten væk over for at fjerne børn i en tidlig alder – også i forhold til børn fra andre kulturer.

– Vi må træde i karakter som samfund. Flere udsatte børn skal have et nyt hjem tidligere end i dag. Og vilkårene for anbragte børn skal være langt mere stabile. Det vigtigste, det helt afgørende for et lille barn, er at vokse op med tryghed, kærlighed og stabilitet, sagde statsministeren og fortsatte med et konkret tiltag, hun agter at gennemføre:

– Derfor bør flere udsatte børn også bortadopteres, så de får en reel ny start på deres liv, sagde Mette Frederiksen.

Råddent system

Reaktionerne på statsministerens forslag har været mange og kradse.

– Det er overhovedet ikke forsvarligt at fjerne flere børn, når der er så mange fejl i den nuværende sagsbehandling. I stedet bør man kritisere kommunernes manglende evne til at behandle disse sager forsvarligt, siger professor i socialret ved Københavns Universitet Kirsten Ketcher til Berlingske.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kristendemokraternes leder Isabella Ahrendt mener, udsatte forældre skal have bedre hjælp.

Isabella Ahrendt fra KD hæfter sig ved, at 50 procent af alle klager over tvangsanbringelser, der bringes til Ankestyrelsen, bliver omstødt og kalder systemet for ”råddent”.

– Det betyder reelt, at hverken børn eller forældre har nogen retssikkerhed. Når statsministeren så med hovedet under armen vil tvinge antallet af tvangsanbragte børn op, så tvivler jeg på, at sikkerheden følger med, siger KD’s leder på facebook i en video-kommentar på til statsministerens nytårstale.

Hun opponerer samtidig mod den såkalte “clean cut”-metode, hvor barnet rives ud af familien uden varsel og uden kontakt til forældrene bagefter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hjælp forældrene istedet

Og så hæfter Isabella Ahrendt sig ved, at Mette Frederiksen ikke taler om forebyggelse i samme åndedrag som fjernelse af børn.

– Alt for mange forældre har misbrug og psykiske problemer, men kan ikke få den nødvendige hjælp. Psykiatrien er presset og skubber folk ud af behandlingen ligeså snart, det ikke længere er akut, siger Isabella Ahrendt i sin kritik af ”børnenes statsminister”.

– Så længe fokus er på statslig indgriben, tvangsfjernelser og bortadoptioner, vil du fortsætte med at være statens og magtens statminister.

I 2018 var der ifølge Danmarks Statistik 13.823 anbragte børn og unge i alderen 0-22 år.


Artiklen fortsætter efter annoncen: