En af røverne er dig

Af Henrik Engedal

Det er utroligt fascinerende at læse om de to røvere på hver sit kors ved siden af Jesus. For deres korte samtale er et billede på de to muligheder, som vi hver især har. Spørgsmålet er: Hvem af dem er du?

”I remind myself that we have all got cancer in our bones” synger Jon Foreman på nummeret ‘Terminal’. Og måske står den sandhed ekstra klart for de fleste i disse virus-tider: Vi skal dø.

Du skal dø. Jeg skal dø. Spørgsmålet er ikke hvis, men hvornår. Dødsdommen hænger over vores hoveder og er en realitet uanset, hvad vi gør. De to røvere på korset ved siden af Jesus er symbolet på denne dødsdom. De hænger der allerede. På hver sit kors. Og hele menneskehedens valg er på en måde kogt ned til deres handlinger.

Den ene håner Jesus: ”Er du ikke Kristus? Frels dig selv og os!” snerrer han. Foragten lyser ud af ham. Det er en kynisk kommentar, som viser, hvad hjertet er fyldt af: Vrede, mistro og måske ligefrem had. Der er ingen barmhjertighed eller selverkendelse at spore i hans ord.

Ord så voldsomme, at den anden røver må gøre ham opmærksom på, at: ”vi får kun løn som forskyldt, men han har intet ondt gjort.” Det er interessant, at den ene røver har erkendt, at han er syndig og skyldig. Og at Jesus ikke er. For den anden røver handler det derimod ikke om synd, men om at slippe derfra, så han kan leve lidt længere. Men til hvilken nytte? kunne man spørge ham (og dig). Du er jo dødsdømt.

Vi ved ikke, hvad de to røvere har gjort. Men at dømme ud fra den ene røvers ord, så er de begge skyldige – til dødsstraf. Og selv om vores handlinger er vigtige, så er det ikke afgørende her, hvad de har gjort op til denne dag.

Sandheden er også, at du skal dø engang, og du kan ikke selv gøre noget ved det – uanset hvordan du lever dit liv. Men det er der en anden, der kan. Og du kan håne ham og gøre grin med, at nogen kan tro på, at han var Guds søn. Skabelsen håner Skaberen – hvor ironisk. Og hvor håbløst, egentlig.

Eller du kan åbne dine åndelige øjne op, erkende din synd, omvende dig og gøre som den ydmyge røver og sige: ”Jesus, husk mig, når du kommer i dit rige.” Så vil Jesus se dig i øjnene og svare dig, som han svarede den dødsdømte røver: ”I dag skal du være med mig i Paradis”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: