Et jødisk vidnesbyrd om bruddet med fundamentalisme

Deborah Feldman beskriver et ultra ortodoks miljø i Williamsburg New York i den strenge Satmar sekt. Den ledes af et hassidisk dynasti grundlagt af en holocaust-overlever, oprindeligt fra en ungarsk by, i dag kendt som Satu Mare i Rumænien.

Selv om det er hjerteskærende læsning, så har forfatteren skrevet loyalt og tankefuldt også om de gode sider af sin opvækst, især hendes bedsteforældre. Hendes mor var flygtet ud af Satmar-sekten og mistede dermed forældreretten over sin datter, som derfor oplevede barsk diskrimination barndommen igennem. Det er en yderst velskrevet læseværdig beskrivelse af et miljø, der på overfladen virker eksotisk og fromt, men som rummer meget mørke og grumme sider på grund af sin hermetisk tætte lukkethed til omverdenen.

Ekstremt miljø

Feldman har ændret navne og andet for at beskytte dem, som hun skriver om, men de, der kender til det jødisk ultraortodokse miljø fra Israel, vil genkende meget. Alligevel er Satmar-sekten væsentlig mere ekstrem i USA end i det oprindelige Centraleuropa, hvor staten trods alt kunne regulere visse dele af selv et ultra ortodoks miljø. Deborah Feldman forklarer det nærmere i et interview på engelsk af den tyske nyhedstjeneste Deutsche Welle.
Det er smerteligt at læse om den vidtgående sociale kontrol, der styrer hver detalje i livet, som Feldman oplevede det. Især går det ud over kvinder og børn, kun jiddisch er tilladt, ikke engelsk, undervisning er mest i jødedom og ritualer, mens almindelige bøger og biblioteker er forbudt.
Deborah Feldman har nysgerrigt og selvstændigt stillet sig selv mange spørgsmål i sin opvækst. Det forbudte er nemlig så grænseoverskridende, at det regulerer selv de mest intime dele af livet i sekten, fx kvindens underliv og det ægteskabelige seksualliv.
Feldman funderer over, at nok styrer mændene sekten, men det er kvinderne, som i praksis håndhæver de strenge ortodokse regler med hård hånd – og den grænseløse sladder er en del af denne sociale kontrol. Samtidig er sektens sanktioner ved modstand så vidtgående og barske, at det hindrer i at forlade sekten.

Fundamentalisme – fællestræk

Selv om bogen handler om en streng jødisk sekt, så er den nyttig at læse for enhver, som kommer i berøring med ekstreme fundamentalistiske miljøer, hvad enten de er jødiske, muslimske, hinduistiske eller kristne. Det er de samme fællestræk med ekstrem kontrol af kvinder som fødemaskiner, urene, som kan forekomme i alle ekstremistiske miljøer uanset religion.

Bogen slutter brat med, at forfatteren – som en af meget få – løsriver sig fra sit miljø i kampen for at opnå personlig frihed og en selvstændig identitet. Det har en høj pris, og hun bor i dag med sin søn i Berlin. Hendes senere bog, Exodus (engelsk), er om, hvordan hun har forsøgt at komme videre – det er slet ikke nemt. Mere info på www.k.dk.

Deborah Feldman:
Uortodoks – Min vej ud af jødisk fundamentalisme
341 sider. 250 kr. Paperback
(fås også som e-bog, lydbog, engelsk, netflix)
Kristeligt Dagblads Forlag