Har vi en teori om Jesus – eller en relation til ham?

Daniel Martin Lanting, stud. theol. Aarhus:

Kirkerne rummer folk med mange forskellige holdninger og meninger, og midt i denne diskussion om rigtigt og forkert kan man let komme til at generalisere og tænke det værste om alle ”de andre”. Men jeg mener faktisk ikke, at man i kristendommen skal have styr på alt, hvad der er rigtigt og forkert.

Jesus kræver ikke, at vi forstår og ved ”nok” om kristendommen, for at vi kan høre ham til. Derfor giver Bibelen os heller ikke en færdig og afgrænset ”tjekliste”. Når Aros’ direktør udtaler sig om religion, og siger at ”forventningen om en belønning er afgørende for enhver tro”, er det ikke en sætning, der passer på kristendommen.

Jesus belønner ikke, han giver og tilgiver- helt ufortjent. Derfor kan vi ikke måle vores egen eller andres relation til Jesus med en tjekliste, om man nu mener det rigtige og har de rigtige holdninger.

Nu hvor jeg læser teologi på Aarhus Universitet, kan jeg ikke være andet end ydmyg ift. min egen kirkelige, ”missionske” (for så vidt man kan kalde den det) baggrund. Jeg er bevidst om, at mit forhold til og mine tanker om kristendommen er farvet af min baggrund og alle de forskellige prædikanter, talere, andagter og mennesker, jeg har hørt på og snakket med gennem tiden.

Jeg er ikke ked af at være præget i den retning, men det har slået mig, at mine medstuderende ikke har haft den samme opvækst og baggrund og derfor ikke taler om kristendommen på samme måde som mig. Samtidig kan det mærkes, at relationen til Jesus er meningsfuldt og vigtig for flere af dem.

For det er relationen til Jesus, der er kernen i kristendommen. Det handler om, at Gud blev menneske, fordi han elsker os mennesker og vil have en kærlighedsrelation til os.

Den relation bliver ikke båret af en masse teoretisk viden om kristendommen, eller at man har styr på alle forbud og påbud i kristendommen, men den er derimod båret af ubetinget nåde og kærlighed fra Gud, som det enkelte menneske enten modtager eller afviser.

Relationen bliver styrket og bevaret ved bøn og bibellæsning. Og vi kan have tillid til, at Gud vil vise os, hvad vi har brug at se hver især.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Så når vi diskuterer teologi i kirken, så lad os huske på, at der ikke er noget vigtigere end at have relationen til Jesus.