Er julens Gud en livsnyder?

Daniel Martin Lanting, stud. theol.

Det er december – og jul lige om lidt, og derfor skal denne klumme selvfølgelig handle om julebudskabet, at Gud blev menneske, og nogle overvejelser forbundet med det.

Måske studser du over titlen på klummen? Det gjorde jeg også første gang, jeg stødte på den tanke, at Gud skulle være livsnyder eller ”hedonist”.

Det er et udsagn taget fra en af mine store helte, C.S. Lewis, som i bogen ”The Screwtape Letters” (”Fra helvedes blækhus”/”Djævelske Breve”), skriver om Gud: ”He’s a hedonist at heart… He makes no secret of it; at His right hand are ´pleasures for evermore´” (Han er dybest set hedonist… han skjuler det ikke; i hans højre hånd er der ´glæder for evigt´”, min oversættelse).

Se også Salme 16,11, hvor det hedder:

”Du lærer mig livets vej,
du mætter mig med glæde for dit ansigt,
du har altid herlige ting i din højre hånd.”

På trods af verdens fejl og mangler, på trods af al den smerte og sorg vi når at opleve i løbet af vores liv, på trods af ondskaben og synden, har vi alle (forhåbentlig) også haft oplevelsen af, at der er meget godt i verden, at der er mange ting, vi kan glæde os over og nyde.

Det kan være lækker mad, skøn musik, dejligt selskab eller smuk natur. Gud har givet os så meget godt i verden, for at vi kan få lov til at nyde det og få glæde af det.

Og en del af julebudskabet er én stor bekræftelse af, at dette liv, denne jord med alt hvad det indebærer, dybest set er godt. Selvfølgelig er der også synden og døden – det kom Jesus også og overvandt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men det, at Gud selv blev menneske i kød og blod, bekræfter, at det er godt at være menneske! Det er godt at have en fysisk krop!

Vi behøver ikke prøve at flygte fra det fysiske, som nogle af de gamle grækere gjorde, eller se på den materielle verden som noget ondt og forkert, som gnostikerne gjorde. Nej, vi kan få lov til at nyde den verden, vi er sat i, igennem vores kroppe, og takke Gud for det! For Gud, hvis kærlighed er større, end vi kan forstå, vil glæde os med sit skaberværk, så vi kan nyde det, og ligesom Gud, da han skabte verden, sige, at ”det er godt”.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: