Min mand er syg – hvordan skal jeg klare det?

Kære Poul Henning

Jeg kan slet ikke få øje på Gud i øjeblikket. Min mand blev for et år siden erklæret rask efter et langt og opslidende forløb med testikelkræft. Endelig blev han rask, vores søn på nu tre år fik sin far tilbage og jeg min kærlige mand.

Til vores store glæde ødelagde sygdommen ikke vores mulighed for at få flere børn, vi venter nu tvillinger. For få uger siden begyndte min mand at få slemme rygsmerter, ligesom hans ben hæver op. Det værst tænkelige sker.

Der er en spredning til lymfeknuderne, og han skal starte på kemoterapi igen. Jeg har ingen ro og intet overskud, og tanken om snart at have to spædbørn, en søn på knap fire år og en dødssyg mand giver mig panikangst. Hvor er Gud? Og hvordan skal jeg overkomme det, jeg ikke kan overkomme?

Kærlig hilsen Mette

 

Kære Mette

Ja, jeg mangler ord. Hvor er Gud, når vi oplever personlige tragedier og sorger som den, du beskriver? Spørger vi, hvorfor du og din familie skal igennem denne ulykkelighed – ja, så bliver alt stille.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Vi låser os selv, for svaret udebliver, og vi er afmægtige. Vi må i stedet bruge andre spørgeord: Hvordan kan du hjælpes og aflastes? Hvordan kan jeres børn støttes bedst muligt?

Hvordan kan I som familie bevæge jer ind i fremtiden, med den nye virkelighed I har og får?

Hvem er dit nærmeste netværk, og hvad kan de byde ind med af praktisk og følelsesmæssig hjælp? Hvem kan tage børnene nogle timer, når du skal koble af? Kræftens bekæmpelse har udviklet en app, der hedder: Sammenholdet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Her kan du oprette et lukket netværk, hvortil du inviterer jeres mulige hjælpere. I appen opretter du løbende de behov, I måtte have, og netværket kan nemmere byde ind med hjælp. Link: https://relabee.com/.

Heldigvis er du og din mand troende, og uanset hvor svært det er for os mennesker at forstå Guds plan og meningen med det meningsløse – ja, så er Gud barmhjertighedens og al trøsts Gud. Selv Guds søn råbte afmægtig til himlen: ”Min Gud, min Gud, hvorfor har du forladt mig?”(Matt.27.46).

Uanset hvad vi oplever af sorger og smerter, stiller Gud sig altid mellem os og fjenden. Han er barmhjertighedens og al trøsts Gud .

Giv plads og tid til, at også du får råbt til himlen. Du går netop nu gennem dit livs langfredag, og med al den smerte det indebærer, er det på det dybe plan livsforvandlende. I Matt.6.6 står der:

”Men når du vil bede, så gå ind i dit kammer og luk din dør og bed til din fader, som er i det skjulte. Og din fader, som ser i det skjulte, skal lønne dig”. Jesus opfordrer til alenetid med Gud.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Luk døren og bed. Udtryk al din frustration og sorg, og tak samtidig for alt det, du stadig har at takke for. Som en barmhjertig fader lønner Gud dig. Tro på og hold fast i, at der midt i sorg og kaos findes både lys og luft.

Må du, Mette – hvor paradoksalt det end kan forekomme – hente styrke i, at Gud altid stiller sig mellem os og vores fjender. Citat fra min kommende bog PsykiaTro: ”Han bryder ind i vores sind, situation og forestillingsevne. Han dækker stille og roligt bord lige foran os. Vi får lov til at tage plads.

Det unikke er, at det sker for øjnene af vores fjender. De fjender, som vi før kiggede i øjnene, flygtede fra eller gøs over, ser nu et bord fyldt med skønne retter. Serveringen er ikke til dem. Serveringen er til os.