Fighter fylder 75

Tove Videbæk har sat et tydeligt aftryk med sit liv.

 

Tove Videbæk

Tidl. folketingsmedlem Tove Videbæk fylder 7. december 75 år og kan se tilbage på et meget dramatisk liv.

Som 5-årig blev Tove Elisabeth dødssyg af tarmslyng, og opgivet af sygehuset efter en operation.

Mens de bare ventede på, at hun skulle dø, opsøgte hendes far en “hellig cykelsmed” som var med i byens lille pinsekirke.
Cykelsmeden og de andre troende bad nu for lille Tove, og efter en uge vågnede hun pludselig op og ville have en sukkermad.
Det fik hun – og hun kom sig og blev senere et kendt folketingsmedlem, regionsrådsmedlem, EU parlaments-stedfortræder, Tv-direktør og meget andet.
Fra genopvækkelsen på sygehuset var Gud med i hendes liv.
Hun blev student fra Haderslev Katedralskole i 1966. Herefter var hun udvekslingsstudent i Michigan, USA 1963-1964, og derefter på Pinsevækkelsens Højskole i Mariager 1966-68.
I sine ferier arbejdede hun som butiks-, bank- og kontorvikar, og hun var også lærervikar i Herning kommune 1972-80.

Ramt af en ulykke

Mens Tove og hendes mand Mogens boede i Herning, blev de meget involveret i kristent hjælpearbejde. Det unge par havde endda narkomaner boende hjemme hos sig.
Midt i denne spændende, men også hårde periode, kom Mogens ud for en frygtelig bilulykke. Tove blev i hast tilkaldt, men kunne knapt nok kende sin mand, hvis ansigt var delvis ødelagt. Han svævede mellem liv, men efter en lang genoptræning kom han sig.
De blev senere forstanderpar i pinsekirken i Rønne på Bornholm.

Pludselig i Folketinget

I denne periode engagerede Tove sig aktivt i Kristeligt Folkeparti og var opstillet lokalt. Da de flyttede til København, blev hun tilknyttet KKR-tv som sekretær og oversætter, og senere som direktør 1994-1998.
Allerede i februar 1993 kom Tove Videbæk overraskende i Folketinget.
Flemming Kofod Svendsen, der var valgt i Københavns Amt, nedlagde nemlig sit folketingsmandat, fordi han var udnævnt til boligminister. Som suppleant indtrådte Merethe Due Jensen, og da hun i nogle uger i 1993 skulle til FN’s generalforsamling i New York, blev Tove pludselig indkaldt som hendes suppleant, fordi hun var den næste på listen med flest stemmer fra det foregående folketingsvalg.
Ved Folketingsvalget i 1998 blev Tove Videbæk valgt rigtigt ind i Folketinget for Kristeligt Folkeparti i Skjern-kredsen.
I årene 1998-2005 var hun bl.a. medlem af sundheds-, trafik-, kultur- og uddannelsesudvalget. Hun var formand for socialudvalget 2001-2005.
Tove var næstformand i folketingsgruppen fra 2002, mens Jann Sjursen var formand.

Kampen for etikken

Hun kæmpede bravt – ikke blot for de sociale sager, men også for de etiske og kristne mærkesager, som andre måske helst lod ligge.
Hun stillede op til formandsposten i 2005, men tabte til Bodil Kornbek, som nedtonede de kristne mærkesager og lagde en mere venstreorienteret linje. Den nye linje førte til, at partiet i 2005 røg partiet ud af folketinget.
Herefter var Tove i 4 år medlem af Regionsrådet for Midtjylland 2005-2009. Også her var hun medlem af sundhedsudvalget samt forretningsudvalget.

Skiftede til Konservative

Hun blev samtidig ansat som lobbyist for Evangelisk Alliance i Europaparlamentet, hvor hun varetog de kristne mindretals interesser, og ønskede selv at stille op til EU-palarmentet.
Men der var opstået en strid med den nye partiformand, og Tove følte sig presset ud af partiet, selv om hun var dets største stemmesluger.
Hun gik i 2008 over til de Konservative, men opnåede dog hverken valg til folketinget eller Europaparlamentet, som hun i 2009 stillede op til. Hun fik mere end 23.000 personlige stemmer, hvilket gav hende pladsen som 1. suppleant for den konservative Bendt Bendtsen. Denne plads genvandt hun ved Europaparlamentsvalget i 2014.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Tv-vært og i bestyrelser

Efter de aktive politiske år var Tove Videbæk fra 2008-10 tv-producer og -vært for mere end 100 “Helt ærligt”-programmer, hvor hun bl.a. interviewede kendte om aktuelle problemer og etiske emner.
Hun har også været i bestyrelsen for Den Kristne Producentkomité fra 1995, næstformand i Skandinavisk Børnemission fra 1995, medlem af TV-Inter Danmarks bestyrelse 1997-2000, medlem af KMN (Kristent Medie-netværk) fra 2000.
Hun modtog KLF’s Hæderslegat i 1997 og var medlem af KLF Kirke og Mediers landsstyrelse fra 2000, samt bestyrelsen for Ægteskabs- og skilsmissehjælpen fra 1999, bestyrelsen for ungdomsklubben Azusa fra 1999, bestyrelsen for Møltrup Optagelseshjem fra 2000, bestyrelsen for Københavns Kristne Oplysningsforbund 2000-2002, og bestyrelsen for International Aid Services (IAS) fra 2001. Hun modtog KLF’s Hæderslegat i 1997.

Primus motor for Hospice-sagen

Hospice-sagen har Tove nærmest været primus motor for. Hun har arbejdet utrætteligt på og været stærkt medvirkende til at få oprettet hospicer for uhelbredeligt syge.
I 2006 blev hun landsformand for Hospice Forum Danmark, og i 2008 blev hun medlem af bestyrelsen for Palliativt Videncenter, som Hospice Forum Danmark sammen Trygfonden og fire andre foreninger på det palliative område havde fået etableret.
Fra 2010 blev hun bestyrelsesmedlem i Danske Diakonhjem.
Siden 2012 har hun været formand for foreningen Børnenes Liv, som støtter arbejdet blandt gadebørn i Nicaragua. Og hun har jævnligt besøgt arbejdet.

Fra Brande til Aarhus

Fra 2010-17 var Tove Videbæk medlem af byrådet i Ikast-Brande for de konservative. Hun var medlem af økonomiudvalget og sundheds- og omsorgsudvalget.
Tove bor nu i Aarhus sammen med Mogens , som hun har været gift med siden 1967. Sammen har de 2 voksne børn og 7 børnebørn.
Jeg havde selv fornøjelsen af at skrive en biografi sammen med historiker Jan Jensen om “Tove Videbæk – en fighter”. Den udkom i 2009.
Uanset om man er enig med Tove Videbæk i alt, hvad hun har sagt og gjort, kan man roligt fastslå, at hun har forsøgt at bruge de rige talenter, som Gud gav hende.
Og “hans nåde har ikke været forgæves”, som Paulus skriver.


Artiklen fortsætter efter annoncen: