Når en sang bliver ulovlig

I mere end to år sad Helen fængslet i en container for at tale om sin tro. Nu 15 år efter, fortæller hun sin historie i ’Nattergalens sang’.

Helen Berhane levede et normalt liv, indtil den politiske stemning i Eritrea blev farlig. I ’Nattergalens sang’ fortæller hun i detaljer om det mareridt, der udfoldede sig i hendes hjemland. Hendes beretninger minder om, hvad der foregår i andre totalitære lande, der hævder at have religiøs frihed.

Det ukendte land

For flere år siden pegede en ven på Helen Berhane og fortalte mig, at hun var nævnt i wikipedia. Jeg tjekkede nysgerrigt og læste hendes navn i afsnittet, der handler om religiøs forfølgelse.

Jeg vidste nær ingenting om Eritrea dengang. Derfor kom det bag på mig, at forfølgelsen var så stærk.

Åbne Døre vurderer nu, at Eritrea er det sjette farligste land i verden for kristne. Det er farligere end lande som Iran og Sudan. Det ironiske er, at Eritrea hævder at være et ortodoks kristent land. Spørgsmålet er, hvordan kan et såkaldt kristent land forfølge kristne i sådan en grad, at myndighederne torturerer dem, hvis de ikke afsværger deres tro?

Religiøs frihed i fare

Det er blevet sagt, at kristne har fuld ret til at tro på Jesus uden straf i mange lande. Men kristne kan alligevel komme til at opleve modstand, når de adlyder Gud. Helens beretning er et virkeligt eksempel på denne sag.

Alle hendes problemer begyndte, da de kristne gik på kompromis. De vendte ryggen til, da regeringen overskred sine grænser. Nogle gange hjalp de politiet med at finde troende. Gradvist blev forfølgelsen værre, da regeringen fandt ud af, at de havde frihed til at gøre, hvad de ville, uden konsekvenser.

Jeg bliver mindet om de omstændigheder, som vi finder os i eller oplevede under coronakrisen.

En præst blev ulovligt anholdt pga. coronarestriktioner i Canada. Kristne var også nødt til at tage en retssag helt op i USAs højesteret, fordi Californien og New York har pålagt menigheder strengere restriktioner end andre offentlige organisationer. Alt dette mens ytringsfriheden næsten er forsvundet på de store sociale medieplatforme.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Helens bog er en virkelig spændende bog, og den er meget relevant. Men selvfølgelig er det ikke for det svage hjerte, da hendes beretninger indeholder en stor del tortur.

Helen Berhane & Ellen Newrick: Nattergalens sang
152 sider. 149,95 kr. Lohse