Danske partier vil blande sig i færøsk abortpolitik

Enhedslisten og De Radikale vil lægge pres på Færøerne for at få indført fri abort.

Danske politikere vil presse Færøerne til at lempe abortlovgivningen.

Enhedslisten og Det Radikale Venstre vil lægge pres på Færøerne om øernes abortlovgivning.

Da Danmark i 1973 lovliggjorde abort, skete det samme ikke på Færøerne. Som udgangspunkt er abort ulovligt på Færøerne.

Færøerne tillader kun abort i særlige tilfælde: Hvis morens helbred er i fare, hvis kvinden er gravid efter voldtægt, hvis barnet trues af alvorlig psykisk eller fysisk sygdom, eller hvis moren vurderes til ikke at kunne tage vare på barnet. Derudover skal aborten sanktioneres af to forskellige læger.

Kvinder på Færøerne med andre grunde til at ønske abort har ikke mulighed for det.

Færøske kvinder kan få abort i Danmark, hvis de allerede opholder sig i Danmark over en længere periode.

Det vides ikke, hvor mange færøske kvinder har fået en abort i Danmark. I perioden 2008 til 2019 er det officielle tal 20. Eftersom opgørelsen er over personer med bopæl på Færøerne, kan mørketallet være betydeligt.

KD vil ikke lægge pres på Færøerne, siger Isabella Arendt.

KD vil ikke lægge pres

Pernille Skipper, Enhedslistens ligestillingsordfører, har tidligere udtalt til Information, at partiet ønsker at lægge pres på Færøerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Landsformand for Kristendemokraterne, Isabella Arendt, siger til Udfordringen: ”I Kristendemokraterne har vi ikke tænkt os at lægge pres på Færøerne i sagen. Vi vil afvente et eventuelt mere konkret beslutningsforslag og så se, hvordan vi nærmere vil forholde os til det”.

Stramninger i Polen

I oktober sidste år strammede Polen landets abortlovgivning.

”Vi skal hjælpe de polske piger, som har brug for det, med at få abort her i Danmark. Den mulighed skal færøske piger naturligvis også have,” siger Karen Melchior, medlem af Europaparlamentet for Det Radikale Venstre til bt.dk.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hun skrev – sammen med partifællerne Sofie Carsten Nielsen og Morten Helveg Petersen – et debatindlæg i Information i marts, hvor hun argumenterede for, at Danmark bør tilbyde polske kvinder at få foretaget abort.

”Det sorteste uland”

Charlotte Wilken-Jensen er ledende overlæge på Gynækologisk-Obestrisk Afdeling på Hvidovre Hospital. Hun har foretaget aborter på kvinder, som har taget turen fra Færøerne til Danmark for at få foretaget indgrebet.

Hun mener også, at Danmark bør lægge pres på Færøerne.

Til bt.dk siger hun: ”Det er uacceptabelt, at vi er i rigsfællesskab med et land, som på det her område opfører sig som det sorteste uland,” siger hun.


Artiklen fortsætter efter annoncen: