Skotske fireårige må selv ”vælge køn”

”Undskyld, er der en voksen til stede?” spurgte Marie Høgh i et debatindlæg sidste år.

”Undskyld, er der en voksen til stede?” spurgte Marie Høgh (K) i JP sidste år, da man debatterede børn og kønsskifte i Danmark.

Børn helt ned til fireårs-alderen skal kunne ændre deres navn og køn i skolen uden forældrenes tilladelse ifølge de nye inkluderende LGBT-retningslinjer fra den skotske regering.

Det skrev avisen The Telegraph den 12. august.

Forældre sat udenfor

I et 70 siders dokument til skolerne opfordres lærerne til ikke at udspørge eleverne, hvis de udtrykker, at de helst vil ”transitionere” til enten dreng eller pige. Læreren skal i stedet bare spørge de små, ”hvad de vil hedde og hvilket pronomen, de foretrækker”, hedder det i vejledningen.

Den kontroversielle vejledning hævder, at det er muligt at ”springe ud” som transperson i enhver alder. Det understreges, at lærerne bør respektere det, hvis børnene ikke ønsker, at forældrene bliver informeret om deres valg, skriver The Telegraph.

Skolerne i Skotland er også blevet informeret om, at trans-elever må benytte toiletter og omklædningsrum efter eget ønske. Samtidig skal skolerne udvikle ”kønsneutrale” skoleuniformer og bruge trans-personer som hovedpersoner og rollemodeller i skolebøger og undervisning.

Retningslinjerne til skolerne indeholder en række eksempler, der skal fremme ”mangfoldigheden”, fx historien om en blå farveblyant, der har en identitetskrise, fordi den bliver kaldt rød. Iøvrigt opfordres skotske lærere til at bekræfte børn i, at de transkønnede – i stedet for at sige, at ”det bare er en fase”.

Lobbyist-grupper som Stone-wall, der har medvirket til udformningen af vejledningen, hævder, at reglerne vil hjælpe alle børn til at ”trives”.

Meget bekymrende

Andre grupper har advaret imod tiltaget som en ”farlig ideologi”, der påtvinges skolerne. De advarer om, at børn, som ellers udviser normal adfærd, ved fx at bruge legetøj, der traditionelt associeres med det modsatte køn, fejlagtigt kan blive stemplet som transkønnede.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Det er meget, meget bekymrende,” sagde Marion Calder fra kampagnegruppen For Women Scotland, som advarer mod den ”farlige ideologi”, som regeringen vil fremme.

Hun mener, at både børnenes sikkerhed og forældrenes rettigheder er i fare, når børnene får lov til at eksperimentere med noget, der kan betyde medicinering for resten af livet.
“Vi skal ikke lære børn, og især ikke underskolebørn, at man kan ændre køn, for man kan ikke ændre køn,” fastslår Marion Calder.

Fortalerne for de nye retningslinjer har også afvist advarsler fra advokaten Aidan O’Neill, som mener, at det kan være i modstrid med loven at lade børn skifte køn uden at informere forældrene.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Også i Danmark?

Sidste år fyldte en lignende debat meget i Danmark. Sognepræst Marie Høgh (K) påpegede i et debatindlæg i Jyllands-Posten den 21. august 2020, at de borgerlige partier burde oppe sig for at bremse indførelsen af juridisk kønsskifte for børn i Danmark. På det tidspunkt talte regeringens støttepartier positivt nemlig om retten til juridisk kønsskifte for børn ned til femårsalderen.

I indlægget nævner Marie Høgh en række ting, som femårige ikke kan:

”Fem år – da har barnet ikke engang lært at læse og skrive, barnet er ikke begyndt i børnehaveklasse … barnet kan måske ikke engang køre på cykel uden støttehjul – men det skal da have mulighed for at skifte køn. På papiret. Juridisk i hvert fald.

Undskyld, er der en voksen til stede?” spurgte debattøren, der også siden har ytret sig om samme sag.


Artiklen fortsætter efter annoncen: