Terapi hjælper unge fra alkoholhjem

Blå Kors-organisationen TUBA’s terapi virker, viser rapport fra Aarhus Universitet.

Opvækst i et misbrugerhjem giver mange personer senfølger i voksenalderen. Men der er håb for dem, der får specialiseret behandling.

Organisationen TUBA har de seneste 24 år arbejdet med specialiseret terapi til unge, der har senfølger efter opvækst i et hjem med alkoholproblemer eller stofmisbrug. Aarhus Universitet har forsket i deres arbejde og kan konkludere, at specialiseret behandling til denne gruppe unge har afgørende effekt på, hvor godt de kommer gennem livet, fortæller TUBA i en nyhedsmail.

I projektet har et team af forskere fra Aarhus Universitet, School of Business and Social Sciences, undersøgt 358 unge i alderen 25-35 år, der er påvirket af senfølger efter en barndom med forældre ramt af alkoholproblemer eller stofmisbrug.

”Signifikant positiv effekt”

Forskerne har undersøgt, hvad der sker, hvis de unge får hjælp med det samme – og hvad der sker, hvis de må vente i et år. Konklusionen er, at det gør en markant forskel, at de unge har fået tilbudt behandling.

”Behandlingen har statistisk set en signifikant positiv effekt. Det gælder psykisk trivsel generelt, og depression specifikt.

Det viser sig desuden, at overvældende mange har kompleks-PTSD, en “ny diagnose” i diagnose-systemet (ICD-11), som kræver en særlig tilgang, når den skal behandles,” siger faglig leder i TUBA Helle Lindgaard.

I TUBA er man meget glade for undersøgelsen, og landsleder Henrik Appel udtaler:

”Det er enestående at måle effekten af terapi, som vi konsekvent gør det i TUBA, og at sammenligne data med en kontrolgruppe. Det er sjældent, at den tilgang bliver bedrevet indenfor sociale tilbud som vores.

Men det er faktisk det, som det videnskabelige projekt har gjort. Det dokumenterer sort på hvidt effekten af TUBAs behandlingstilbud til unge op til 35 år, der er påvirket af varierende grader af senfølger efter en opvækst med forældre, der har haft alkoholproblemer eller et stofmisbrug”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



30% i risiko for misbrug

I dag viser tal, at ca. 30% af unge, der er børn af alkohol- eller stofmisbrugere, har en forhøjet risiko for selv at få et misbrug. Børn, der vokser op i hjem med misbrug, oplever ofte fysisk og psykisk vold samt overgreb og selvmordstrusler fra far og mor.

De oplevelser går ikke væk, bare fordi de fylder 18 år. Tværtimod plages mange i deres ungdom- og voksenliv af senfølger som PTSD, angst, depression og selvmordstanker og kommer typisk til TUBA, når det går op for dem, at livet ikke behøver at være så svært.

TUBA er en landsdækkende organisation, der tilbyder gratis terapi til unge i alderen 14-35 år, der er vokset op i familier med alkohol- og/eller stofproblemer. TUBA har 34 afdelinger fordelt i hele Danmark.


Artiklen fortsætter efter annoncen: