Jobs bog som øjenåbner

Jens Staubrand præsenterer Jobs Bog i knækprosa for at inspirere til at læse denne lidelseshistorie ”på en mere rytmisk-tankevækkende måde”. Jean Marie Guttermann har tegnet vignetter – de fremhæver fint den tekst, som vignetterne præsenterer.

Teksten i bogen følger i hovedtræk den autoriserede 1992-bibel om Job, som er alt andet end kedelig og trist! Da der ikke i Staubrands bog er indholdsfortegnelse eller skriftsteder, så læser man derudaf uden en traditionel struktur.

Jobs Bog er spændende, der er sat ord på lidelsen med saft og kraft. Selv på lidelsens tinde er der dybde og guldkorn i teksten; den er inddelt efter hvem, der taler dvs. navn på ven, Jobs svar og klager samt Herrens tale.

Men jeg savner lidt forklaring på opsætning og diskrete noter i margin, der viser begyndelsen af hvert Bibel-kapitel samt i indledningen, at udgangspunktet er Bibelen i 1992-udgaven.

Desuden ville det gavne med lidt historik og en sammenkobling med andre dele af Det Gamle Testamente og især Det Nye Testamente. Fx er Jesus også lidende, Gud forvalter ret og uret – uden at mennesket nødvendigvis skal forstå det jf. Matt. 5:43-45. Selv om intentionen er at åbne læserens øjne for Jobs bog med en utraditionel præsentation, så virker det tyndt at lade Jobs lidelser stå alene uden at se Job i det store bibelske billede.

Hvis man kan leve med at læse om Jobs lidelser som poetisk knækprosa, så er det snarere en øjenåbner end et teologisk skrift. En overset skikkelse i Jobs Bog er den unge ven, Elihu fra Buz, som fyndigt og kærligt formanende bare må give sit besyv med for ”ordene hober sig op i mig…” (s. 148). Det sker efter tålmodigt at have hørt de tre ældre venners tvivlsomme teologi.

Job ender med at erkende, at intet er umuligt for Gud og angrer sine uforstandige ord om Herren ”i støv og aske”. Herrens vrede ”flammer op” over de tre ældre venner for deres usande tale om Herren og opfordrer Job til at bede for dem (men ikke Elihu). Efter forbønnen ender Jobs historie lykkeligt!

Selvom man kan læse Staubrands bog ud fra en litterær vinkel, så er det lidt tandløst i et kristent perspektiv. Alligevel har bogen potentialet for: ”Smag og se at Herren er god” (Salme 34:8)!


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jens Staubrand (red.), Jean Marie Guttermann (tegninger):
Jobs Bog – ”Gid den dag jeg blev født, var slettet”
183 sider – 300 kr. vejl.
Stauer Publishing