IPSICC

Ikke helt helstøbt

Da jeg for nogle år siden læste David G. Benners bog ”At overgive sig til kærligheden”, var jeg meget begejstret. Derfor var det også med forventning, at jeg begyndte på hans nye bog ”Helstøbt”.

Min forventning er da også et stykke hen ad vejen blevet indfriet. Benner har en evne til at sætte meget præcise ord på det eksistentielle og psykologiske niveau af menneskelivet.

Han har en dyb indsigt i sindets mange afkroge og giver virkelig brugbare råd om, hvordan man kan nå frem til et mere helstøbt menneskeliv.

Især kapitlet ”At skabe mening” har mange gode pointer. Her viser han bl.a., hvordan man når til et mere helstøbt liv ved ikke at kæmpe imod virkeligheden: ”Vi opdager, at livet kun kan blive meningsfuldt, hvis vi vover at tage imod det nøjagtigt i den form, det kommer til os” (s. 85).

Han påpeger også, at friheden kommer der, hvor vi tør slippe kontrollen og hengive os som sårbare mennesker: ”Kun i en sådan nøgen sårbarhed kan livet siges at være meningsfuldt” (s. 87).

Tåget og diffust bagtæppe

Bogen hedder ”Helstøbt”, men jeg synes ikke, bogen selv er så helstøbt. Nok har den meget godt og vigtigt at sige om menneskelivet, og ind imellem sættes det også ind i en brugbar trosmæssig ramme.

Men netop når det kommer til det trosmæssige, har han bevæget sig fra en klar kristen grund mod et mere tåget og diffust kristeligt bagtæppe til en mere luftig spiritualitet.

Den kan langt hen ad vejen se kristen ud, men stikker så i nogle passager helt af.

Det sker bl.a. i kapitlet ”Kærlighed er livets hjerteslag”, hvor han fremlægger den franske filosof Teilhard de Chardins tanker om en universets kærlighed, der så at sige limer atomerne sammen og om ”evolutionens udvikling mod enhed” (s. 155).

På samme måde lugter hans tale om ”den kosmiske Kristus” mere af en alternativ spiritualitet end af en kristen tankegang.

Krydser en grænse

Benner er anglikaner og har sine rødder i en bevidst kristen tro. Han har bl.a. gået på Wheaton College, som den (også i Danmark) kendte og meget anbefalelsesværdige kristne rådgiver Leanne Payne var tilknyttet i en årrække.

Og faktisk kan man på det psykologiske plan genkende nogle af tonerne fra hendes undervisning.

Her er der meget sundt at lytte til. Men går man så til det trosmæssige plan, balancerer han ikke bare på grænsen mellem kristendom og det mere alternative, han krydser desværre også en grænse, som han end ikke var nået til i sin bog ”At overgive sig til kærligheden”.

Derfor kan jeg på den ene side virkelig anbefale bogen, og på den anden side har jeg virkelig svært ved det.

Er du solidt forankret i din tro og har brug for gode psykologiske råd, så læs bogen. Men er du ikke rodfæstet i en klar kristen tro, så vil bogen ikke gøre noget godt for din tro.

David G. Benner: Helstøbt.
202 sider. 249,95 kr. Forlaget Boedal