Udfordringen samlede kristne radioledere fra muslimske lande til kursus

Her er de fleste af deltagerne på Udfordringens 3 dages seminar for kristne radioledere. Øverst i midten ses Udfordringen redaktør. Yderst i 2. række til højre ses den lokale koordinator Justin.

Henved 20 radioledere fra uafhængige kristne radiostationer i Cameroun og Tchad deltog i begyndelsen af februar i et 3-dages seminar, som Udfordringen havde arrangeret.

Kurset foregik i den nordlige del af Cameroun i byen Garoua med deltagere fra fire provinser og nabolandet Tchad.
En del af radioerne har Udfordringen været direkte medvirkende til at få oprettet. Men flere andre kristne radioer, som er oprettet af kirker eller grupper, har sluttet sig til netværket, som ledes af vores koordinator Justin Nekoanoudji. Vi har samarbejdet i mere end 10 år.

Vi har desuden kontakt med andre, som enten har oprettet en kristen/lokal radio eller er i gang med det. Fx er der nu tre nye radioer under opbygning i Tchad.

Kristne dræbes

De seneste ti år har der været voldsomme angreb på kristne landsbyer langs grænsen til Nigeria. Militante grupper, som er knyttet til Islamisk Stat eller Boku Haram, har dræbt ca. 30.000 og jaget ca. 150.000 kristne på flugt. Mange af dem bor nu hos familier i mere fredelige del af landet.
Myndighederne i Cameroun og Tchad gør en stor militær indsats for at fjerne de islamistiske terrorister. Men i Nigeria har terroristerne alt for frit spil. Derfor sker der gang på gang overfald på kristne landsbyer og kirker.

Selv om mange moderate muslimer er kede af det, der sker, menes ca. 30 pct. af befolkningen at støtte islamisterne.
Nigeria har for øjeblikket en muslimsk præsident, som har gjort skuffende lidt for retssikkerheden. Cameroun har en katolsk præsident, som imidlertid er meget gammel og svag. Tchad har en muslimsk præsident, som bekæmper islamisterne, der truer hans eget styre. Tchad garanterer trosfrihed for de kristne, men lokalt sker der alligevel ofte forfølgelse.

Opmuntre og afspænde

Derfor er der meget brug for at styrke og opmuntre de kristne minoriteter med små lokale radiostationer, som værdsættes af hele lokalmiljøet.
Disse stationer arbejder for oplysning og et fredeligt forhold mellem muslimer og kristne.

Mange muslimer lytter til de kristne radioer, mens det er nærmest umuligt for en muslim at gå ind i en kristen kirke. Det kan i dette område føre til tab af kone(r), kvæg og job. Og i værste fald risikerer en omvendt muslim at blive dræbt – ofte endda af sin egen familie, som føler, at det er den værst tænkelige forbrydelse at forlade islam.

Fattige giver sig selv

De fleste radioledere arbejder frivilligt eller skaffer selv deres underhold.
Radioerne har dog også en vis indtægt fra salg af sendetid til humanitære og oplysende organisationer.
Desuden tager man nogle få kroner for at bringe hilsner fra enkeltpersoner og foreninger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der er en imponerende offervilje. Og en stor passion for at udbrede kristendommen – selv til de værste fjender.
Derfor vil vi også gerne forkæle lederne med kurset, hvor de får rejse og ophold betalt. Udover at lære noget nyt, får de delt sorger og glæder med hinanden og får bedt sammen.
Udfordringens opgave er i de fleste tilfælde at være fødselshjælper ved at betale for sendere og andet udstyr. Herefter kører de helt selvstændigt.

To studier med løn

Men der er dog to radioer, hvor medarbejderne er ansat med løn.
Den ene er studiet i grænsebyen Kousserie nær Tchads hovedstad Ndjamena. Medarbejderen her må tage særlige forholdsregler, da det vrimler med voldelige islamister i den ende af landet. Han var derfor heller ikke med til det fælles seminar, men vi mødtes nogle dage senere i en by længere nordpå. Samme dag, som han rejste ned til os, blev en mand på knallert dræbt af en vejsidebombe. Vores medarbejder viste os et billede af det bombesprængte lig på sin mobiltelefon…

Den nye direktør for Sawtu Linjiila, pastor Moise Ngayap, har de
sidste ti år været missionær i Mali. Han skal nu rydde op efter
den tidligere direktørs svindel med de lutherske kirkers støtte.

Direktør tog pengene

Det andet studie, hvor medarbejderne får løn, er studiet Sawtu Linjiila – evangeliets stemme.
Studiet blev oprettet af en amerikansk missionær for 50 år siden og er gennem årene blevet støttet kraftigt af de lutherske kirker i Norge og USA, samt Finland.
Studiet har en nøgleopgave med at producere daglige halvtimes udsendelser til alle de andre FM-radioer på stammesproget fulfulde, som tales af millioner.
Desuden udsendes udsendelserne på kortbølge til hele Afrika.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg var selv ansat på studiet fra 1996-99 for Sudanmissionen. Ofte havde medarbejderne næsten ingenting at arbejde med. Ingen blyant, ingen skriveblok. Det lykkedes at få nogle brugte computere ud, og studiet har også fået en FM-sender af Udfordringen, men vi betaler ikke løn.
Pengene er desværre en stor fristelse. Og under den seneste direktør gik det galt igen. Medarbejderne har ikke fået løn i 21 måneder. Bygningerne er i en miserabel tilstand. Kortbølge-udsendelserne er stoppet på grund af manglende betaling. Skattevæsnet kræver en gæld på en kvart million betalt.

Når det kunne foregå, skyldtes det ifølge de lokale kristne, at en nu afgået biskop holdt hånden over den korrupte direktør. I Danmark ville begge ryge i fængsel. Men herude vælger de store kirker at holde politiet udenfor og selv at ”ordne” problemerne.

Derfor bor den korrupte direktør stadig i sin tjenestebolig, selv om han har svindlet og bedraget og skadet denne kristne tjeneste.
Efter alt for lang tid besluttede donorerne endelig at smække kassen i. Nu er en ny direktør udnævnt til at rydde op og få udsendelserne i gang igen. Han var også med på Udfordringens kursus og vil gerne samarbejde om at få gang i radioen igen.

Du kan give med skatte-fradrag via Missionsfonden på netbank: 9570 0006 139450 – eller via MobilePay 81558.
Husk at skrive: ’Projekt 5984 Radiomission i Afrika’. Tak!


Artiklen fortsætter efter annoncen: