Grib nåden

Af Eilis Jokszeis

Det er ikke nemt at være menneske. Alt hvad vi gør, vurderes og vejes. Mange slås med utilstrækkelighed, og samtidig er det en verden, hvor du skal gøre noget for at få noget igen. Det kan virkelig være svært at leve op til – fordi vi kun er mennesker!

Mange religioner fungerer på samme måde: Du skal gøre dig fortjent til at opnå velsignelse, at komme i himlen osv. Her er det gerningerne, der frelser, og det kan blive noget af en stressfaktor i livet. I mange religioner ved man ikke, om man er frelst eller kommer i himlen, for det er spørgsmål om, hvad du præsterer.

Nåden er det, som adskiller kristendommen væsentligt fra andre religioner, for vi kan ikke gøre noget, som gør os mere fortjent til Guds kærlighed, frelse eller evigt liv. Han har givet os Jesus, frelsen og adgang til himlen af nåde. For os, som tror, er NÅDE en fantastisk gave. Nåde betyder: At få uden at gøre sig fortjent til.

Dette begreb er ved at være hvisket ud af nutidens sprog, men var helt almindeligt for 100 år siden. Derfra kommer jo også begrebet: at blive benådet – dvs. at blive frifundet, for noget man ellers var kendt skyldig i. For den, som tror, gives frelsen af nåde fra Gud. Det betyder, at vi INTET kan gøre, for at gøre os fortjent til at blive frelst og få evigt liv – for det er en gave fra Gud.

For mig er Guds nåde grunden til, at jeg lever. At få en ny dag af nåde, hvor dagen i går er glemt, giver mig kræfter til at leve. Nåden gør, at jeg kan lægge skammen væk, for Gud ser på mig med nådige øjne. At blive benådet er stort for dem, der oplever det. På samme måde har vi adgang til Guds nåde og bliver benådet hver dag, på grund af Hans kærlighed til os.

Så hvis du tænker, at du ikke er god nok i Guds øjne eller ikke synes, du fortjener Hans kærlighed, så er der godt nyt: Gud elsker dig uanset hvad, for han elskede dig først. Han har benådet dig for alt, hvad der er sket i dit liv, og hver dag giver han dig en ny chance. Så ræk ud efter nåden i dag og husk, at du ikke skal præstere for at modtage den, for det er en gave fra Gud til dig.