Kirkens nye minister fik andagten tilbage

Selvom man bliver mobbet som barn, kan man godt ende som minister.

Ugens profil: Louise Schack Elholm

Louise Schack Elholm skilter ikke med sin tro på en kærlig Gud, der værdsætter hende, selvom troen allerede tidligt kom til at betyde meget for hende. Måske var det også derfor hun sammen med tidligere folketingsmedlem Daniel Toft Jakobsen (S) fik andagten tilbage på Christiansborg. Det viser kirkelig aktivisme.

Overblik og kendskab til mange af kirkens forhold præger den 45-årige nye kirkeminister. Hun var næstformand i Folketingets Kirkeudvalg for partiet Venstre og har nu fået lov til at tjene i kirkeministeriet og som minister for landdistrikter og nordisk samarbejde.

Aktiv kirkeordfører

Louise Schack Elholm var særdeles aktiv som kirkeordfører i oppositionen fx i diskussionen om kirkelukninger under coronapandemien. Her viste hun det absurde i, at der måtte sidde tusinder på stadion og kun få til en begravelse. Hun har også markeret sig om donationsloven, spørgsmålet om tvangsoversættelser af prædikener og trossamfundsloven.

Her brugte hun jævnligt FrikirkeNets generalsekretær Michael Wandt Laursen til at give input, så hun kunne se det fra flere sider. Han udtalte til Kristeligt Dagblad, at han klart har foretrukket Louise Schack Elholm som kirkeminister, fordi hun er så interesseret i det brede kirkelige landskab og arbejdsom.

Det kan Bertel Haarder skrive under på. Han rekrutterede den tidligere VU’er på en bustur i 2007, fordi de var ramt af den samme politiske bacille. Han fik lov til at være mentor for hende og kalder hende ”myreflittig” med et ”sundt instinkt”. Han trækker en af sine egne kæpheste frem af stalden og håber, hun bliver en pedel fremfor leder for kirken.

Nok at tage fat på

Den nye kirkeminister får mere tid til sit resortområde end forgængeren, der også passede det store kulturministerium. Alligevel er der nok at tage fat på. Hun står også overfor sager som præstemangel, bekymring over den lave deltagelse i menighedsrådsvalg, seksuelle overgreb i folkekirken, og mon ikke hun også kommer til at kigge på afskaffelsen af Bededag.

Louise Schack Elholm har allerede før valget til minister haft tydelige synspunkter for Folkekirkens arbejde. Fx er hun gået i brechen for folkekirkens arbejdsmiljø og menighedsrådenes ledelsesansvar. Hun sagde ved en høring i august 2022, at når menighedsrådene har fået flere arbejdsopgaver og mere ledelsesansvar, har det ”medført et arbejdspres, der har været med til at forringe arbejdsklimaet.

Derfor er vi ikke afvisende overfor at se på, om der er nogle af menighedsrådenes opgaver, herunder de ledelsesmæssige, der skal gøres lettere.” Modsat landets biskopper kæmpede hun for, at der skal være plads til, at menighedsråd måtte have særstandpunkter og f.eks. frasortere kvindelige ansøgere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hun sagde i kirkeudvalget:  “Vi skal have en rummelig folkekirke og respektere, at nogle grupper af folkekirken tror på, at de skal have præster af et bestemt køn. Jeg er bekymret for, at vi ellers ekskluderer dele af folkekirken”.

Forventningsfuld biskop

Biskop Henrik Wigh-Poulsen fra Århus Stift ser frem til ”diskussionen om Folkekirkens måde at indrette sig på. Det er interessant, hvad den nye kirkeminister tænker og vil. Jeg tror, der er muligheder for, denne samtale kan komme op nu. Det er der rigtig mange ting, der tyder på”, fortæller biskop Henrik Wigh-Poulsen til Udfordringen.

Fakta:

– Bor i Sorø med sin mand, folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen, og parrets to børn Daniel og Sofie.
– Har tidligere været ordfører på skat-, kirke-, familie-, bolig-, folkeskole-, ligestilling-, kirke- og forbrugersikkerhedsområdet.
– Næstformand i Venstres folketingsgruppe 2015 til 2019
– 2007 valgt ind i Folketinget for Venstre.
– Arbejdet i PensionDanmark, Dansk Industri, Venstres Ungdom og SuperBrugsen.
– Uddannet cand.polit. (økonomi) 2006
Gik på Himmelbjergegnens Natur- og Idrætsefterskole.


Artiklen fortsætter efter annoncen: