Du bliver, hvad du ser…

Simon Thidemann, ansvarshavende redaktør

…og se, en konge kommer til dig. Det er et yderst velkendt kostråd, at du bliver, hvad du spiser. Hvis du spiser usundt, bliver du usund. Hvis du spiser sundt, bliver du sund. Den anden dag hørte jeg så udtrykket, du bliver, hvad du ser, og tænkte, at det er da egentlig overraskende rigtigt.

Løft derfor blikket – ikke bare i åndelig forstand, men fysisk. Løft blikket og sluk for skærmen. Vi har en tendens til at tro, at det mest er de unge, der har svært ved at lade mobilen ligge, men hvor har jeg dog mange gange set ældre, der har mindst lige så svært ved det. Bedsteforældre, der ikke ænser deres børnebørn, fordi de står med hovedet i Facebook.

De lidt yngre generationer bliver i øjeblikket totalt indfanget af små korte videoer, der bare kører og kører, og som bogstavelig talt fortsætter i en uendelighed. Sjove videoer, spændende videoer, frække videoer, ubehagelige videoer, det bliver ved og ved og ved, og den gamle sandhed, om at mere vil have mere, er stadig sand.

Det véd de også på TikTok og Instagram. Algoritmen lurer lynhurtigt, hvad du kan lide og giver dig så endnu mere af det, så det bliver sværere og sværere at slukke. Hovedet bliver konstant proppet med store mængder af bras.

Jesus havde et meget afslappet forhold til, hvad man proppede i munden. Det ryger jo ud igen, som han sagde, men helt så simpelt er det ikke med det, vi propper ind i hovedet via øjnene og ørerne. Det fylder os meget mere og er langt sværere at få ud igen.

Sluk derfor for skærmen. Se på Gud, se på Jesus og beskyt dig selv mest muligt mod at se på bras. Se i stedet på den smukke natur. Se på dine medmennesker og omgivelser, og se på dem med Guds øjne.

For en del år siden var der en stor kampagne med overskriften What Would Jesus Do? Måske burde vi begynde en ny kampagne ’What Would Jesus See’?
Både for at hjælpe os selv til ikke at spilde for meget af vores tid med at se på bras og for at øve os i at se på verden med de samme kærlige og omsorgsfulde øjne, som Jesus ser verden og vores medmennesker med.