”Folk er nogle svin” – citat ældre dame

Simon Thidemann. Ansvarshavende redaktør

Ovenstående citat er ikke mit. Det kommer fra en ellers nogenlunde rar ældre dame.

Forhistorien er, at jeg langt oppe i Nordjylland kørte i min gamle stationcar fuldt proppet med bagage, lille hund og en familie på fem på vej hjem fra sommerhus. På vej gennem en lille by begyndte bremserne at lave en voldsomt skrigende lyd af metal mod metal. Vi trillede derfor ind på en parkeringsplads og ringede til Falck, der sagde, at de kunne være fremme om ca. en time. Fint nok.

Der gik dog ikke en hel time, før der hos flere af os opstod et akut behov for toiletbesøg. Heldigvis havde jeg parkeret lige bag en genbrugsbutik, og jeg ved, at i genbrugsbutikker arbejder der mennesker, der ønsker at gøre noget godt for andre. I dette tilfælde var det ovenikøbet en organisation, der bl.a. hjælper udsatte familier. Hvilket jeg i den aktuelle situation syntes, at vi passede meget godt ind under.

Jeg gik derfor ind i butikken og forklarede, at vores bil var i stykker og holdt herude stopproppet med bagage og toilettrængende børn og voksne, og at det hele var lidt træls, og om vi måtte låne et toilet. Men det måtte vi desværre ikke…, sagde en ikke særligt høj, lidt ældre dame, venligt, men absolut bestemt. Jeg blev lidt overrasket og spurgte hvorfor og fandt ud af, at det var der en meget simpel grund til:

”Folk er nogle svin,” sagde damen. Jeg prøvede at appellere dommen et par gange, men der var ikke noget at gøre. Den dør var bogstavelig talt bare lukket. Tidligere kunne man godt låne toilettet, forklarede damen, men erfaringen var, at folk svinede, og det gad de altså ikke mere, og selvom jeg ikke synes, at jeg ligner en, der har for vane ligefrem at vandalisere et toilet, så blev der ikke længere taget chancer i den butik, og så var det sådan set lige meget, hvor lille min datter var, og hvor flink jeg ellers virkede. Der var lukket.

Og hvad vil jeg så egentlig sige med den historie? For det første, hvor er det ærgerligt, at folk misbruger andre menneskers venlighed og sviner, når de låner noget. I det hele taget er det ærgerligt, når vi skuffer hinanden. Det skaber bitterhed, hårdhed og lukkethed. For det andet vil jeg minde mig selv og andre om, altid at være klar til at bryde et princip.

Altid være klar på at hjælpe. Aldrig lade bitterheden over nogle gå ud over andre. Altid tænke, at selvom mange mennesker sviner, er det ikke sikkert, at det menneske, jeg står over for lige nu, også sviner. Altid huske, at selvom mange banditter ser ud på en bestemt måde, betyder det ikke, at alle, der ser ud på den måde, er banditter. Du kan selv fortsætte med eksemplerne.

For det tredje, vil jeg gerne slå et slag for Jesus’ opfordring og formaning til os om at være gavmilde, ikke kun materielt, men også i handling. Jesus opfordrer os ikke kun til indbyrdes kærlighed. Han opfordrer os til generelt at vise gavmildhed, venlighed, imødekommenhed og tålmodighed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det vil jeg øve mig i.