Roman om at være særlig sensitiv

Bodil Sangill begyndte i 1977 som børnebogsforfatter og har siden også udgivet noveller og romaner for voksne. Den seneste roman hedder ”Vejen ud” og handler om Laura, der har svært ved at finde sig til rette i tilværelsen med sit særligt sensitive sind.

Romanen er bygget op i, hvad man kan kalde et kassesystem. Fortællingen indledes med at Laura på skrift henvender sig til sit barnebarn Mie for at fortælle sin historie. Det gør hun, fordi hun ser, at barnebarnet er født med det samme følsomme sind som hun selv. Dette lag i bogen, som både indleder og afslutter fortællingen, foregår i fortalt tid.

Andet lag ligger tilbage til hendes egne sønners barndom og er en fysisk rejse tilbage i tid. Her tager Laura afsted i familiens bil for at besøge og konfronteres med sin barndom og ungdom. På dette tidspunkt i romanen får vi ikke at vide, hvorfor hun tager på denne rejse.

Tredje lag i romanen er hendes tilbageblik, mens hun er på denne tur. Denne del fylder langt det meste af fortællingen. Her få læseren et indblik i, hvorfor Laura har haft det så svært med sit følsomme sind. Udover at moren foretrækker Lauras storesøster, gør hun også alt for at lave om på Laura, gøre hende mere robust – og mere som storesøsteren.

Helt fra barnsben har naturen haft en særlig tiltrækningskraft på Laura, og med sit udviklede sanseapparat ser hun alle detaljer omkring sig, hvilket hun kanaliserer ud i tegninger af dyr og naturen.

Da Laura senere begynder på pædagoguddannelsen mere pga. moren, end fordi hun virkelig selv ønsker det, møder hun sin kommende mand, Johan, som elsker hende netop med hendes følsomhed. Han formår at hjælpe hende til langsomt, men sikkert at acceptere sin følsomhed og endda se den som en styrke og en gave fra Gud.

Bodil Sangill.

Fine detaljer og brugbar indsigt

Der er mange fine detaljer i bogen. Ikke mindst naturbeskrivelserne og beskrivelsen af den kunstneriske proces, når Laura maler, er fine. Den, som arbejder kreativt med at skrive, male, lave håndarbejde eller noget helt fjerde, vil kunne genkende sig selv i denne beskrivelse, ligesom den inspirerer til opmærksomhed, fx, når man tager en tur i skoven.

Derudover får man en brugbar indsigt i, hvad det vil sige at være særlig sensitiv, hvilket er nyttigt både for den, der kender det fra sig selv og for den, der måske har svært ved at sætte sig ind i en veninde eller ægtefælles følsomme sind.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Og så viser romanen hen til Den Store Bekræfter, Gud, der – som Laura mod slutningen af romanen erkender – ”havde skabt mig med de evner, jeg havde. […] Og når han havde givet mig det karaktertræk, at jeg var særlig sensitiv, kunne det vel heller ikke være noget, jeg skulle skamme mig over eller lave om på. Det var ikke en fejltagelse, at jeg var, som jeg var” (s. 172).

Bodil Sangill: Vejen ud
184 sider. 199,95 kr.
Forlaget Mellemgaard