En ekstraordinær missionspioner er gået bort

Loren Cunningham

Loren Cunningham, grundlægger af Youth With A Mission (YWAM), døde fredag den 6. oktober i en alder af 88 år. Lige til det sidste brændte han for missionsbefalingen og for visionen om at gøre evangeliet tilgængeligt på alle modersmål.

Trods kræftsygdom talte Loren for få uger siden til YWAM-ledere fra hele verden, som var samlet på konference i Thailand. Via en videobesked opmuntrede han til at fortsætte arbejdet for evangeliet. Hans sidste ord var opfordringen til at fuldføre visionen om at gøre evangeliet tilgængeligt på alle modersmål – vision Oral Mother Tongue (OMT).

”Lorens budskab var klart: Mission, mission, mission. Loren kaldte Oral Mother Tongue for sin største vision nogensinde, og når en person som Loren siger, at det er den største, så ved vi, at den er betydningsfuld,” fortæller landsleder for YWAM Danmark, Ulrik Corneliussen.

”Da Loren talte til forsamlingen i Thailand, var der fuldstændig stilhed. Vi var alle klar over, at det nok var sidste gang, grundlæggeren af Ungdom Med Opgave talte til en forsamling som denne. Loren talte fra sin sygeseng, men hans budskab var skarpt og tydeligt: OMT er den vision, der vil udløse en ny bølge af mission globalt. Når folk har adgang til Guds ord på deres eget modersmål, vil det forvandle nationer, og en ny missionsbølge vil opstå,” siger Ulrik.

En missionsbevægelse opstår og vokser

Men det hele startede med visionen om unge i mission. Tilbage i 1956, da Loren i bøn forberedte sig til et møde, så han i sit indre bølger af unge mennesker, som rejste ud over hele verden for at dele evangeliet. Det førte til oprettelsen af missionsorganisationen Youth With A Mission i 1960, som sendte unge afsted på missionsrejser. Siden er organisationen vokset til også at omfatte nødhjælp og træning. I dag har YWAM titusinder af medarbejdere i alle aldre og er involveret i over 200 nationer.

Loren Cunningham er den første missionær, som har besøgt alle verdens nationer, og også den første, som har været i alle 238 selvstyrende territorier samt besøgt mere end 150 øer. Det er i årenes løb blevet til over 9,5 millioner km rejse med fly, og langt størstedelen af disse rejser foregik på økonomiklasse.

Loren Cunningham sammen med hustruen Darlene. Fotos: YWAM

Familiebaggrund

Loren blev født i Taft, Californien, i 1935 i en familie, som i generationer havde været involveret i kristen tjeneste. I 1963 giftede han sig med Darlene Scratch med en lignende familiebaggrund. Sammen pionerede og ledte de YWAM, idet de blev et eksempel til efterfølgelse for tusindvis af mennesker med deres tjenende indstilling og et liv under Helligåndens ledelse i fuld tillid til Guds ord.

Ligesom det gælder for alle medarbejdere i YWAM, har Loren og Darlene aldrig modtaget løn, men har selv været ansvarlige for at rejse den fornødne støtte til et liv i mission. Lorens uddannelsesmæssige baggrund tæller tre bachelorgrader, en Master i ’Science in Administration of Education’ og tre æresdoktorgrader.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Et universitet for nationer

I 1978 grundlagde Loren Cunningham sammen med Darlene og Dr. Howard Malmstadt University of the Nations (UofN), som har hovedcenter i Kona, Hawaii. UofN er et globalt uddannelsessystem under YWAM og er idag vokset til at udbyde mere end 600 skoleforløb og seminarer på mere 2.000 forskellige lokationer i over 160 forskellige lande.

Hundrede tusinder af elever er i årenes løb registeret i UofN globalt, og de er alle startet med den grundlæggende Discipleship Training School (DTS). I årenes løb har 1.500 danskere været på DTS, og på øvrige UofN skoler er der registreret 1.171 danske deltagelser. DTS’en er en forudsætning for alle medarbejdere og studerende for at fortsætte tjeneste og studier i organisationen. Det sikrer et fælles værdigrundlag, noget som Loren Cunningham ret hurtigt så behovet for, da de første teams tilbage i 60’erne blev sendt ud i mission.

Enhed og anerkendelse

Mange har anset YWAM som værende en af verdens største missionsbevægelser. Til sådanne kommentarer reagerede Loren altid ved at pege hen på Jesus og sige, ”uanset hvor stor den er, så er den ikke stor nok, for Jesus’ sidste befaling om at nå hele jorden med evangeliet er endnu ikke fuldført”. Et svar, som understregede hans hjerte for altid at give Gud æren, fremme enheden kristne imellem og altid være hurtig til at anerkende andre tjenester såvel som vigtigheden af den lokale kirke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:YWAM i Danmark

Loren Cunningham har som den første missionær besøgt alle verdens nationer og afhængige territorier.

YWAM Danmark (Ungdom Med Opgave) blev i 1972 startet af Bente og Leon Have Thomsen, som blot det andet land i Europa. Den første DTS (Dengang kaldet ”School of Evangelism”) blev holdt i 1973. Udover DTS’er, har der igennem årene været flere videregående skoleforløb. Siden 1987 har YWAM Danmark haft hovedsæde på centeret Sjellebro ved Randers. Tove Poulsen, som i over 30 år har arbejdet i YWAM internationalt og i Danmark, Schweiz og Sverige, har flere gange mødt Loren Cunningham.

”Jeg har haft mange lejligheder til at tilbringe tid med Loren Cunningham, og for mig var han bare Loren. Hvad der gør det mere bemærkelsesværdigt er, at han også kendte mig ved navn ligesom tusindvis af andre. Han ville hilse med et bredt smil og sige: “Hi Tove, the Dane!” og derefter fortsætte med at spørge ind til noget relevant i min verden, som ”hvordan går det med…?” Loren havde klæbehjerne, en utrolig hukommelse for ansigter og navne.”

”Da jeg var leder af centeret i Sverige, kom Loren på besøg. Han spurgte mig om mine visioner for stedet og sagde: “Come walk with me, what do you see?” Med Loren var der altid plads til at drømme. Han kunne håndtere det, og uanset hvad, ville han altid se mere, og hans syn strakte sig altid mindst 15 år ud i fremtiden,” fortæller Tove.

Foruden Darlene tæller de efterladte datteren Karen Joy Cunningham, sønnen David Loren Cunningham, gift med Judith Fitts-Cunningham, og tre børnebørn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Missionens værdier

YWAMs motto ’At kende Gud og gøre Ham kendt’, og 18 værdier danner basis for liv og tjeneste i missionen. YWAM anerkender Bibelen som Guds autoritative ord og det absolutte referencepunkt for ethvert aspekt af livet og tjenesten. YWAM er international og tværkirkelig.

Læs mere om YWAM og visionen OMT (Oral Mother Tongue) på YWAM.org/YWAM.dk og prayomt.com/