Når livet byder på uventede gaver

Af Christina Kjær Christensen. Ledende Præst/Pastor Åbenkirke København

Har du nogensinde stået over for et øjeblik så fyldt med forandring, at ordene synes utilstrækkelige til at udtrykke dybden af dine følelser? I disse afgørende øjeblikke i vores liv, hvor vi står ansigt til ansigt med uventede vendepunkter, søger vi efter en måde at udtrykke det, der bobler op indeni os.

Det er her, livet næsten føles som en scene fra en musical, hvor hovedpersonen i ren og skær overvældelse bryder ud i sang. Forestil dig dette: Midt i en af livets mest forvandlende nyheder, finder du trøst og udtryk gennem sang. Måske lyder det fjernt, men det var præcis, hvad Maria gjorde, da hun modtog en bebudelse, der skulle ændre verden.

En sang fuld af håb og tro

Med en renhed i hjertet sang Maria om sin glæde, sin dybe taknemmelighed, og sin urokkelige tro på, at selv de mest overraskende begivenheder i livet kan føre til noget godt. Hun sang om et omvendt verdensbillede – hvor de magtfulde mister grebet, mens de ydmyge og oversete bliver løftet op. Det var en vision om en fremtid, hvor retfærdighed og barmhjertighed ikke kun var idealer, men realiteter.

Musikken som vejleder

Denne historie, hvor Maria nærmest indtager scenen i sin egen livsmusical, taler dybt til mig. Jeg voksede op i et præstehjem, og sang var en naturlig del af min hverdag. Da jeg var otte år gammel, og der manglede nogen til at lede lovsang i Børnekirken, stak mine forældre mig en guitar i hånden og op på scenen med mig for at lede forsamlingen.

Det var både skræmmende og opløftende. Gennem musikken lærte jeg at udtrykke min tro og mine følelser på en måde, der bragte mig tættere på både mennesker omkring mig og på det, jeg tror på.

At møde livets uforudsigelighed

Maria lærer os, at det er okay at møde livets store overraskelser med både ærefrygt og glæde. Hendes sang opfordrer os til at se ud over nuet og tro på, at der venter noget større. Det er en påmindelse om at værdsætte de øjeblikke, vi løftes op, og at anerkende livets små mirakler.

Maria brød ud i en lovprisning til Gud: ”Jeg priser Herren af hele mit hjerte! Jeg fryder mig over Gud, min Frelser, for han har udvalgt mig, sin ringe tjener. Alle kommende slægter vil kalde mig velsignet, for den Almægtige har gjort store ting mod mig.

Opfordring til handling

Så når livet byder på sine uventede gaver, hvordan reagerer vi så? Lad os tage ved lære af Maria og være åbne for det uforudsete. Brug de gaver, du har – din ”guitar”, om du vil – til at gøre en positiv forskel. Og lad musikken løfte dig og dem omkring dig. Uanset, hvor du befinder dig på livets rejse, ung som ældre, har du noget unikt at bidrage med.

Din stemme, din sang, dit liv – det kan alt sammen gøre en forskel. Lad os inspireres af Maria og ikke tøve med at bryde ud i sang, når øjeblikket kalder. Mariæ bebudelsesdag giver os alle en chance for at stoppe op og tænke over de bebudelser, vi selv står over for – de udfordringer, muligheder eller nyheder, der pludseligt præsenterer sig. Husk på, at der er kraft i at finde din egen ”sang” – din personlige måde at udtrykke din taknemmelighed, dit håb og din tro på.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ligesom Maria, lad os bruge vores stemmer til at fortælle vores egne historier om håb og fornyelse. Og hvem ved? Ved at dele vores sange kan vi måske opdage en dybere sammenhæng med de generationer, der har sunget før os eller virke som inspiration for dem, som kommer efter os. Lad os tage hendes eksempel til os og finde modet til at give udtryk for vores dybeste håb og drømme gennem de sange, vi vælger at synge – og gennem de liv, vi vælger at leve.

Søndagens tekst: Luk. 1, 46-55

Marias lovprisning

46 Maria brød nu ud i en lovprisning til Gud:
”Jeg priser Herren af hele mit hjerte!


Artiklen fortsætter efter annoncen:47 Jeg fryder mig over Gud, min Frelser,

48 for han har udvalgt mig, sin ringe tjener.
Alle kommende slægter vil kalde mig velsignet,

49 for den Almægtige har gjort store ting mod mig.
Han er en hellig Gud,

50 og hans trofaste nåde gælder alle, der ærer ham.


Artiklen fortsætter efter annoncen:51 Han straffer enhver, som har hovmod i hjertet,
og spreder dem for alle vinde.

52 Verdens fyrster styrter han fra tronen,
men de ydmyge ophøjer han.

53 De sultne mætter han med alt godt,
men de rige sender han tomhændet bort.

54 Han er kommet for at hjælpe sin tjener Israel
ved at opfylde sit løfte om nåde,

55 det løfte, han gav vores forfædre,
om at velsigne Abraham og hans børn for evigt.”

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk