Folkekirkens Nødhjælp har fundet ny general sekretær i egne rækker

Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Foto: Betina Garcia

50-årige Jonas Nøddekær er udpeget til ny generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Stillingen blev slået op, da Birgitte Qvist-Sørensen forlod posten tidligere på året.

Jonas Nøddekær har været fungerende generalsekretær i de seneste tre måneder og kommer fra en stilling som international direktør i Folkekirkens Nødhjælp. Jonas Nøddekær har et særdeles godt kendskab til den organisation, han nu skal stå i spidsen for. Han har nemlig været tilknyttet Folkekirkens Nødhjælp, siden han begyndte som stu-dentermedhjælper i 1997, og har været ansat de seneste 23 år.

De seneste syv år har han været international direktør, og før det har han været udstationeret for Folkekirkens Nødhjælp i Etiopien, Cambodja og Myanmar.
Bryder med rækken af teologer Jonas Nøddekær er den første generalsekretær i mange år i Folkekirkens Nødhjælp, der ikke er uddannet teolog. Til Kristeligt Dagblad fortalte han i den forbindelse, at han er bevidst om, at et af de områder, han har mest brug for at udvikle sig på, er i samarbejdet med de kirkelige partnere – ligesom han forventer, at han i naturlig forlængelse af sin nye stilling oftere vil komme til at deltage i kirkelige handlinger.

Kritik af våben til Israel

Jonas Nøddekær har for nylig markeret sig i debatten omkring Danmarks våbenleverancer til Israel, hvor han i et debatindlæg JyllandsPosten i samarbejde med Johanne Schmidt Nielsen fra Red Barnet og Charlotte Slente fra Dansk Flygtningehjælp opfordrede regeringen til at stoppe for leveringen af våben til Israel på grund af krigen i Gaza og i stedet sætte sig i spidsen for at sikre nødhjælp til de civile palæstinensere.

Enstemmigt udpeget

Marianne Hoff Andersen, der er forperson for bestyrelsen i Folkekirkens Nødhjælp, siger:

“Vi er meget glade for det stærke felt, der søgte stillingen som generalsekretær – og selvfølgelig også meget stolte over, at Folkekirkens Nødhjælp selv kunne levere den stærkeste kandidat til den vigtige post. Ansættelsesudvalget og bestyrelsen pegede enstemmigt på Jonas Nøddekær på baggrund af en grundig ansættelsesproces.”

Ifølge Marianne Hoff Andersen er Jonas Nøddekær den helt rigtige til at videreføre Folkekirkens Nødhjælps nuværende linje – både i forhold til værdier, samarbejde og konkrete indsatser.

“Jonas Nøddekær har stærke kvalifikationer både fagligt og ledelsesmæssigt. Han er den rette til at videreføre Folkekirkens Nødhjælps værdidrevne engagement i samarbejde med vores kirkelige og folkelige bagland og drive vores stærke nødhjælps- og udviklingsarbejde blandt verdens fattigste.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Et særligt fællesskab

Jonas Nøddekær er i sagens natur også en glad mand og ser frem til at lære organisationens bagland endnu bedre at kende:

“Jeg er stolt og ydmyg over udnævnelsen til ny generalsekretær – og jeg ser frem til samarbejdet med bestyrelsen, medarbejdere og samarbejdspartnere. Jeg har efter mange år i Folkekirkens Nødhjælp fået et bredt og indgående kendskab til alle hjørner af organisationen. Så jeg føler mig godt rustet til opgaven. I min nye stilling som generalsekretær ser jeg frem til at lære vores folkelige og kirkelige bagland endnu bedre at kende.”

”Folkekirkens Nødhjælp er et helt særligt fællesskab med over 3.000 frivillige i bl.a. genbrugs- og Wefoodbutikker, sogne, efterskoler og højskoler, FDF, spejdere. De gør en forskel for verden. Endelig ser jeg frem til at fortsætte og styrke samarbejdet med de mange virksomheder, interesseorganisationer, Udenrigsministeriet og fonde, som vi samarbejder med til gavn for verdens mest udsatte mennesker.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jonas Nøddekær er uddannet i statskundskab fra Københavns Universitet. Han er gift, har to børn og bor i København.

Fakta:

Folkekirkens Nødhjælp samarbejder med mere end 200 lokale partnere i 19 lande. Organisationen hjælper mennesker med langsigtet udviklingsbistand og nødhjælp. Folkekirkens Nødhjælp omsatte i 2023 for over en milliard kroner. Indtægterne kommer fra Danida, indsamlinger og danske fonde, EU, FN og den amerikanske regering.

To tredjedele af organisationens midler gik til at finansiere nødhjælp i blandt andet Gaza og Ukraine, efter oversvømmelserne i Libyen, jordskælvet i Tyrkiet/Syrien, under borgerkrigen i Sudan, fødevarekrisen på Afrikas Horn etc.