Helge Pahus fylder 80 år

Udover sit store engagement i dansk kirkeliv har Helge Pahus også en stor passion for jernbaner og sporvogne og har ofte haft familien med på ferie i Østeuropa med henblik på at køre i gamle tog. Her er det fra en tur i Harzen i 2018. Foto venligst udlånt af Kristian Pahus.

Helge Pahus er et kendt navn for mange i det kirkelige Danmark. 30. august fyldte han 80 år.

Pastor emiritus Helge Pahus var en central del af den karismatiske bevægelse i 1970’erne og har gennem tiden gjort sig særligt bemærket via sit store engagement i Karlslunde Strandkirke, hvor han var præst i mange år, og hvor han gennem tiden var med til at bringe fornyelse ind i den danske folkekirke. Det var også Helge Pahus, der tilbage i 1994 bragte kristendomskurserne ’Alpha-kursus’ fra England til Danmark, mens menigheden i Karlslunde skaffede penge til at ansætte Bess Serner til at passe Alpha-kontoret.

Kaldskapellan i Karlslunde

Helge Pahus er født i Sønderjylland i Nr. Løgum ved Løgumkloster. Hans far var præst, og Helge studerede teologi ved Københavns Universitet. Her mødte han Kirsten, som er psykolog. Sammen opbyggede de en helt ny menighed i den københavnske forstad Karlslunde, hvor Helge Pahus i 1971 blev ansat som kaldskapellan med ansvar for at opbygge en menighed i nybyggerkvarteret ved Karlslunde Strand.

De første ni år havde kirken hjemme i en træbarak, inden en nybygget rødstenskirke stod klar med cafeteria, forlag i kælderen og ikke mindst bedre plads.
Her blomstrerede et omfattende kirkeliv og en menighed, der hurtigt voksede fra 30 til 300, hvoraf de ca. 100 var frivillige i kirken.

Karismatisk bevægelse

Det blev afgørende for Helge Pahus, at han i 1970’erne kom i berøring med den karismatiske bevægelse, der lagde vægt på Helligåndens kraft og på fri bøn og lovsang. Det gav ham energi til arbejdet med at bygge en menighed op og mod på at sætte små ”revolutioner” i gang, som han har beskrevet i flere interview.

”Hvis ikke jeg havde mødt den karismatiske bølge, var jeg aldrig fortsat med at være præst. Da jeg selv begyndte i Karlslunde, syntes jeg, at det var både hårdt og svært. Det var en ny kirke, og der var 80 konfirmander. Mange i sognet gik ikke i kirke, så udfordringen var total,” har Helge Pahus tidligere fortalt i et interview til Kristeligt Dagblad.

Helge Pahus har skrevet flere bøger – bl.a. selvbiografien ’Mit liv og kirken’.

En inspirator

Helge Pahus blev teologisk kandidat fra Københavns Universitet i 1970 og blev ordineret til præst i Roskilde Domkirke i 1971. Fra 1970 til 1971 var han værnepligtig teolog, og fra 1971 til 2007 var han sognepræst ved Karlslunde Strandkirke syd for København. Helge Pahus har skrevet flere bøger, blandt andet selvbiografien ’Mit liv og kirken’. Han har også været involveret i Dansk Oase, fængselsarbejde og meget mere.

Helge Pahus har desuden en ph.d. i emnet ’ydmyghed’. Helge Pahus’ frie gudstjenesteform, afslappede stil og letforståelige prædikener har været en inspiration for mange mennesker. Ligesom hele kirkelivet i Karlslunde Strandkirke har været en inspiration for mange kirker.


Artiklen fortsætter efter annoncen: