Kan man lave sjov med Bibelen?

I ’Bibelen for sjov’ gendigter standup komikeren Jakob Svendsen, som bl.a. er tredobbelt vinder af Danish Open, Bibelen. Den frie fortolkning og dansk humor, med sproglige krøller og stor opfindsomhed, er i højsædet, og det mærkes.

Havde vi befundet os I Iran eller et andet radikalt muslimsk styret land, og det i stedet var Koranen, der var blevet fortalt ”for sjov”, så havde Jakob Svendsen sikkert allerede modtaget en fatwa, eller det der var værre. Men i Danmark er der ikke ret meget, der kan forarge, når det kommer til tro eller hellige skrifter, tværtimod så er det at betragte som ”fair game”, at lave sjov med det hele. Når man derfor læser ’Bibelen for sjov’ med lidt konservative øjne, er det nærmest en lettelse, at bogen ikke handler om at gøre grin med, eller latterliggøre bibelens beretninger.

Det er nærmest det modsatte, hvor Jakob Svendsen med humor og fantasi bringer historierne i børnehøjde. Illustrationerne, der ledsager historierne er ligeledes gode til at understøtte fortællinger, som en barnefantasi kunne fabulere. Jeg læste med stor interesse, hvordan Jakob Svendsen fx behandler historien om Noas ark. Og det er faktisk respektfuldt uden at være ærbødigt. Han er med andre ord i stand til at gengive centrale pointer fra Bibelen: mennesker levede syndigt og i oprør imod Gud og Guds skaberværk, og derfor fortrød Gud, at han havde skabt det.

Og på den anden side så er det ikke just historier, der bidrager til ærefrygt for Gud. Det betyder også, at bogen i høj grad er børnevenlig. For selvom det ligger implicit, at syndefaldet betød en udelukkelse fra Edens have, at syndfloden betød en udslettelse af mange mennesker osv., så fokuserer Jakob Svendsen, på Guds gode vilje for og med sine udvalgte. Som en samlet vurdering, synes jeg godt man kan sige, at det er en humoristisk gendigtning af bibelske fortællinger, som netop er sjov uden at blive satire.

Kunne man ønske sig mere? Det kommer nok an på, hvem man er. Jeg glædes personligt, når nogen kan bidrage til min forståelse af de bibelske tekster, og det gør Jakob Svendsen bestemt ikke. Det er nærmere lidt for forfladigende efter min smag. Men nu er jeg næppe heller målgruppen, så måske rammer den helt rigtigt i forhold til de mange børn og unge, som ikke er vokset op med bibelhistorier, men alligevel er lidt nysgerrige.

Jakob Svendsen:
Bibelen for sjov.
356 sider. 250 kr.
Bibelselskabet

Læs også: Standupkomiker udgiver ’Bibelen for sjov’: ”Humor gør Bibelen levende”