Er hele verden fra forstanden?

Simon Thidemann. Ansvarshavende redaktør

I løbet af sommeren har jeg flere gange haft TV2’s gamle klassiker ’Hele verden fra forstanden’ kørende inde i hovedet. Det har jeg af den helt åbenlyse årsag, at jeg kommer til at tænke på det igen og igen, om hele verden er ved at gå fra forstanden?

Tanken opstår selvfølgelig til dels blot ved at følge med i nyhederne, men det er i særdeleshed også, når man surfer rundt på de sociale medier, at det kan være svært ikke at tænke, om hele verden da er ved at gå fuldstændig fra forstanden? Man får lyst til at fortsætte som Steffen Brandt, ”Gør dog noget, løb for livet, brug dog tiden, elsk hinanden”. Og med OL’s gakkede åbningsceremoni blev den følelse ikke just mindre.

Men når tanken opstår, at hele verden er ved at gå fra forstanden, så er mit personlige bedste middel at kigge mig omkring og tjekke, hvordan der ser ud lige omkring mig. På min familie, mine naboer, mine kolleger, dem nede i fodboldklubben og på danseskolen, dem oppe i kirken og dem ude på skolen. Her ser jeg en hel masse helt almindelige mennesker, som denne verden er fuld af. Mennesker, der gerne vil have det godt, som gerne vil hjælpe andre, som gerne vil gøre godt mod andre, som bare gerne vil have et godt liv.

Jeg kan sagtens finde fejl, men i bund og grund ser jeg en masse helt almindelige mennesker, som gør, hvad de kan, for at være så gode mennesker som muligt. Der er mange mennesker, der gør noget. Mange mennesker løber for livet, mange mennesker bruger tiden, og mange elsker hinanden. Så nej, jeg synes faktisk ikke, verden er ved at gå helt fra forstanden. Verden hungrer efter mere af det, som kendetegner det kristne fællesskab. At vi elsker hinanden.

Verden har ikke brug for endnu flere mennesker, der stiller sig på en platform eller i en grøft og råber til alle de andre, at de er nogle idioter. Hverken den store verden eller den verden, der er lige omkring os. Lad os bruge tiden fornuftigt. Lad os elske hinanden og elske vores næste. Det har verden og vores nærmeste omgivelser brug for. Og nej, det er ikke pacifisme eller naive hippieidéer, det er den absolut mest effektive aktivisme.

Hvad er det bedste våben mod mørke? Lys. Hvad er det bedste våben mod ondskab? Kærlighed. Selvfølgelig kan man ikke lede et land eller en verden uden at gøre mere end det, men det er trods alt også de færreste af os, der render rundt med det ansvar til daglig. Så lad os gøre noget. Lad os bruge tiden. Lad os tænde et lys. Lad os løbe en mil for hinanden og elske vores næste.