Aleneforældre har et særligt fællesskab på Hjallerup Bibelcamping

Mange kirker i Danmark har tradition for at tage sammen på bibelcamping, men er man aleneforældre, kan man godt føle sig både ensom og anderledes i sådan et fællesskab. Derfor tilbyder netværket ’Aleneforældre’ et særligt spor på Hjallerup Bibelcamping for forældre, der er alene efter en skilsmisse.

Carina Uno fra Herning er med til at stå for Aleneforældre-sporet på Hjallerup Bibelcamping. Fotos: Simon Thidemann

Hjallerup Bibelcamping, der ligger et godt stykke oppe i det nordlige Jylland, foregår i en af de sidste uger i sommerferien, og i år var det en god beslutning – i hvert fald i forhold til vejret, som bød på en de bedste sommeruger indtil videre.

I år deltog omkring 1.500 mennesker på Hjallerup Bibelcamping. En af dem er Carina Uno. Carina Uno er sporleder for den del af Hjallerup Bibelcamping, der er særligt målrettet aleneforældre. Forældre, der er blevet skilt.

“Især som nyskilt kan der være noget trygt i at ligge sammen med andre, der også er skilt. Nogle har måske været her før sammen med sin eks, så kan det være svært at komme igen, men så er der noget trygt i, at vi er hernede, hvor man ikke behøver blande sig i mængden, hvis man lige har brug for bare at gemme sig lidt,” siger Carina Uno, der selv har været skilt siden 2017.

Praktiske udfordringer

Der er også nogle helt praktiske ting ved det at være aleneforældre, som kan være en udfordring på en campingplads som Hjallerup, forklarer Carina.

“Hjallerup er ikke ligesom en almindelig campingplads med køkken, hvor du kan gå ind og lave din mad. Så du er nødt til at lave maden i en campingvogn, men som aleneforældre er økonomien måske lidt mere presset, og det er langt fra alle, der har en campingvogn eller har økonomi til at leje en, og det kan være ret svært at lave mad i et telt – især hvis man også har børn med. Derfor har vi fået etableret et lille køkken i vores fællestelt med et par miniovne, kogeplader, vand osv. Det gør det meget nemmere at overskue – og så skaber det også noget socialt.”

I år er der ti enheder tilmeldt aleneforældre-sporet, hvilket er lidt færre, end der plejer at være. Carina Uno kender ikke årsagen, men tænker og håber, at det nærmere er tilfældigt end en tendens.

Kan nemt føle sig ensom

Som aleneforælder kan det føles svært at ligge sammen med en masse par. ”Det er sværest de første par gange, man er af sted. Personligt er jeg et sted, hvor jeg godt kunne ligge sammen med min menighed, men jeg kommer heller ikke længere i den samme menighed, som jeg kom i, før jeg blev skilt,” fortæller Carina og tilføjer:

Det kan (heldigvis) være svært at sige nej, når en gruppe børn på denne størrelse og med store smil spørger om støtte til det årlige sponsorløb, hvor der bliver samlet penge ind til Hjallerup Bibelcamping.

“Man kan nemt komme til at føle sig ensom, hvis man ligger sammen med sin menighed, fordi de er alle sammen to, og så er der mig. Så bliver man bare nemt anderledes på en eller anden måde, men her er vi alle i samme båd.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Forskellige kirkesamfund

Udover at være et spor på Hjallerup Bibelcamping er ‘Aleneforældre’ også et netværk, som mødes flere gange i løbet af året. Det er Indre Mission, der står bag ‘Aleneforældre’, men medlemmerne i netværket kommer fra mange forskellige kirkesammenhænge, forklarer Carina Uno, der er med landsudvalget for ’Aleneforældre’. Midt i samtalen med Carina bliver vi pludselig afbrudt af fire børn, der spørger, om vi vil støtte dem til sponsorløbet, hvor de skal samle penge ind til Hjallerup Bibelcamping.

Det er nemlig ikke sådan, at man holder sig for sig selv i de forskellige camps, så selvom man ligger i aleneforældre-campen, er man naturligvis også en del af det store fællesskab på campingpladsen. Og kan man svinge sig op til at forlade den gode campingstol og lade den kolde cola stå i køleskabet et par timer, er der masser af tilbud at bruge dagen på.

Masser af tilbud

Tirsdag eftermiddag var der gang i den helt store pokalturnering i volleyball.

Den dag, Udfordringen besøger pladsen, er der bibeltime om formiddagen, mens der om eftermiddagen er forskellige muligheder. Blandt andet deltog knap 100 unge i et seminar om identitet, mens omkring 100 voksne deltog i et seminar om meningen med livet. Midt på eftermiddagen var mange samlet til en stor pokalturnering i volleyball, mens et større legeområde for børn var fuld af aktiviteter og travle børn og forældre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Om aftenen var der møde i det store telt, hvor det denne aften var den amerikanske præst Jeremy Johnson, der stod for forkyndelsen. Jeremy Johnson er til daglig præst i Lutheran Church of Hope i Iowa, der har omkring 10.000 deltagere til gudstjeneste hver søndag. I 2022 var det den hurtigst voksende kirke i USA. På Hjallerup Bibelcaping talte han over temaet ’Flyt øjnene fra synden’.

Forkyndelsen foregik i sagens natur på engelsk, og hvis man ønskede oversættelse kunne det lade sig gøre via Hjallerups egen app på mobilen – det er dog ikke en løsning, der falder i lige god jord hos alle deltagere. En af dem er Frede, der efterhånden er et godt stykke oppe i pensionsalderen:

“Jeg er ikke så stærk i engelsk, og jeg kan heller ikke finde ud af det der tekniske noget med app’en, men så er det jo godt, at der også er et ældremøde i aften i et af de mindre telte. Det tager jeg til i stedet for,” siger han. Og således skulle de fleste have god mulighed for at blive nogenlunde tilfredse alligevel – og ellers kan de da i hvert fald glæde sig over vejret.