Eby synger morgensang med mening

Efter nogle år som lovsangsleder og spirende sangerinde spiller Eby Betsayyad nu en række
jobs i københavnske virksomheder. Hendes fokus er på den nærværende musik, og den er eftertragtet – også uden for kirken.
Hun synger ikke kun lovsang til gudstjenester. Eby Betsayyad synger også kristne morgensange for virksomheder.

Eby Betsayyad

Flere gange har personer hørt hende synge til et møde i Københavns Kulturcenter på Drejervej i Københavns Nordvestkvarter og efterfølgende foreslået hende spillejobs i deres virksomhed.

– Det har jeg jo aldrig selv tænkt på, når jeg har stået på scenen i lovsang. Men det gør åbenbart nogle mennesker, når de hører mig synge. Det, synes jeg, er superfedt, siger Eby.

Nu tilbyder hun morgensang og musikalske indslag til konferencer i Kulturcentret. Ved siden af er hun stadig lovsangsleder i kirken. Og så går hun med en spæd drøm om at udgive sin egen musik.

Eby får sit fundament

Hun kom fra Jylland til Kulturcentret for at gå på bibelskole, da hun var 18 år. I første omgang fungerede hun som ‘føl’ for en af de andre lovsangsledere, hvor hun lærte en del om planlægning og styring af lovsangsband.
Der er nu syv lovsangsledere fordelt på fire bands i Kulturcentret. Her leder Eby ungdomsbandet sammen med en anden lovsangsleder.
– Vi spiller hovedsageligt til ungdomsmøder, sociale arrangementer og specielle events som bønnemøder eller konferencer, forklarer Eby.
Året på bibelskolen gav hende et fundament efter nogle rodede år på gymnasiet. Efter bibelskolen tog hun på rejse og besøgte venner i udlandet.
Da hun kom hjem fra tre måneders rejse, søgte hun ind på Roskilde Universitet, hvor hun nu læser kommunikation og antropologiske studier. Samtidig blev hun igen meget aktiv i Kulturcentret.
– Jeg elsker at være sammen med mange mennesker. Jeg ser en stor værdi i venskab før alt andet. Så nogle gange virker jeg måske som en, der bare vader ind med træsko på, siger hun.

Morgensang med mening

Nu er hun begyndt at synge i forskellige virksomheder, til dimission på skoler, receptioner og til andre festarrangementer. Ofte har hun en guitarist eller andre musikere med. Tekster med poetisk dybe og meningsfyldte sange er ofte en kærkommen afveksling efter et bestyrelsesmøde. Konceptet voksede sig stille og roligt større, og flere begyndte at spørge efter Ebys optræden.
– Nogle gange er det musik med dybde og mening, andre gange er det ren festglad musik. Det betyder, at vi både spiller covernumre og blander dem med vores egne numre, forklarer hun.
På et tidspunkt får konferencechefen i Kulturcentret nys om Ebys succes med at spille til forskellige arrangementer uden for kirken. Hun foreslår Eby et samarbejde.
– Vi blev enige om at det kunne være fedt, hvis konferencedelen i Kulturcentret kunne tilbyde de her musikalske indslag. At få et kreativt input på en konference er specielt og faktisk ret eftertragtet, forklarer Eby.

Kristen eller verdslig musik?

Der var altså et marked for at koble nogle levende indslag på de lidt stive konferencedage. Kulturcentrets konferenceafdeling tilbyder nu forskellige pakkeløsninger med kreative indslag fra bl.a. Eby Betssayyad. Man kan endda booke en workout-pakke eller få sit arrangement optaget på dvd.
Men er det ikke svært, at man som lovsangsleder pludselig står og spiller kopimusik i en virksomhed? Kan man forene de to ting?
– Det snakker vi meget om i vores bands. I mit hoved er der ikke rigtigt noget, der hedder ‘kristen musik’ eller ‘ikke-kristen musik’. Det er jo personen og motivet bag musikken, som afgør budskabet og de overleverede værdier, forklarer Eby.
Hun er interesseret i den måde, musikken kan røre mennesker på. Uanset om det er til en gudstjeneste eller en galleriåbning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Det musikalske talent er en gave. Den vil jeg først og fremmest give tilbage til Gud i tilbedelse og dernæst lede hans menighed. Men jeg vil også gerne servicere og inspirere mennesker uden for kirken på alle mulige niveauer. Så når jeg efter en gudstjeneste får en forespørgsel på et spillejob, så forholder jeg mig til dét menneske. Jeg er interesseret i at høre, hvad det er ved musikken, som rammer lige præcis ham eller hende, siger hun.

At give refleksion

Erfaringen, hun har fået fra at stå foran hundredvis af mennesker i kirken, kan hun bruge, når hun er ude at spille.
– Jeg har vænnet mig til, at det er i orden at snakke og kommunikere med publikum mellem sangene i kirken. Derfor falder det mig naturligt at gøre det på spillejobs også, siger hun.
Hun fortæller, at hun engang skulle spille til en dimissionsfest for ca. 100 mennesker på en handelsskole. Hun havde fået besked på bare at spille ”et eller andet”, så hun valgte en sang, der hyldede venskab: Carole Kings ”You’ve Got A Friend”. I et mellemspil sagde hun:
– Prøv at se rundt i lokalet, og se, hvor mange venner, du har fået på disse to år. Tænk på, hvordan I har hjulpet hinanden med lektier. Vi kunne ikke komme igennem faserne i vores liv uden et netværk.
I løbet af de 20 sekunder begyndte tårerne at trille på flere i forsamlingen.
– Det er jo ikke som sådan et åndeligt øjeblik, men alligevel mindede jeg dem om nogle bløde værdier, forklarer hun.
Hun ønsker at levere noget, som inviterer til dybere refleksion.
– Alle kan stille sig op og synge en sang. Men som kunstner vil man gerne give lidt mere. Efterlade et indtryk, siger Eby.


Artiklen fortsætter efter annoncen: