Blandede følelser om den pro-palæstinensiske “Fly in” demonstration
Da pro-palæstinenser demonstrerede i Israels lufthavn, hvor 2000 fra 15 lande deltog, blev det en fiasko.De pro-palæstinensiske aktivisters Fly-In-demonstration i Israels Ben Gurion
lufthavn har vakt blandede følelser og er blevet noget af en fiasko for begge parter. For de omkring 2000 deltagere i denne Flytilla, der ville være kommet til Israel fra 15 lande, var det en mislykket aktion, idet det lykkedes blot ganske få at slippe igennem det store politiopbud og ind i landet, mens mindst 60 aktivister blev forment indrejsetilladelse og deporteret til deres hjemlande.
Når kun et mindretal kom til Israel, skyldes det ikke mindst, at Israel havde sendt en liste med navnene på 500 sort-listede personer til 20 luftfartsselskaber, som annullerede de pågældendes flybilletter. Ellers ville Israel nok have iværksat sanktioner mod disse selskaber.
Luftfartsselskaberne var interesseret i at samarbejde med Israel om dette, formentlig fordi de ikke ønskede at betale for en returbillet for de aktivister, som blev nægtet indrejse til Israel.
I en lederartikel i det israelske dagblad Jerusalem Post i dag hedder det, at der er voksende forståelse i det internationale samfund for, at mange selv-proklamerede pro-palæstinensiske aktivister ikke er så meget motiverede af at forbedre det palæstinensiske folks lod, som de er i at gøre alt for at deligitimere staten Israel.
De pro-palæstinensiske aktivister havde valgt præcist søndag den 15. april til deres aktion, vel vidende at den dag ville lufthavnen have flere passagerer end vanligt med titusinder af israelere på vej hjem fra en påske/pesach-ferie i udlandet. De mange rejsende ville kunne give aktionen mere publicity.
Men der var ikke mange uroligheder i lufthavnen, selv om det kom til mindre sammenstød mellem aktivister og politi.
Og de mange israelere ænsede næppe konfrontationen. De så det store politiopbud, der skulle forhindre uroligheder, men kun få vidste, hvad det drejede sig om.
Nok trak israelerne det længste strå i dette slag, men det var også en delvis fiasko for dem.
Ifølge en højtstående israelsk kilde med kendskab til den israelske sortliste var 40 procent af de indflyvende aktivister holdt borte, skønt Shin Bet-sikkerhedstjenesten ikke havde konkrete oplysninger om, at de var tilknyttet den pro-palæstinensiske aktion. Der var heller ikke nogen solide grunde til at tro, at 470 af aktivisterne ville gøre noget illegalt.
En embedsmand i det israelske udenrigsministerium siger:
– Vi har sortlistet folk, som er lige så langt fra anti-israelsk politisk virke, som øst er fra vest. Vi har fornærmet hundreder af udlændinge på grund af mistanke og vi har givet den anden side en sejr på en sølvtallerken. Der er sket direkte skade på turismen til Israel og på Israels gode navn.