IPSICC

Idémand sørger for live-gudstjenester i radioen

Simon Kangas Larsen kalder sig idékonsulent. 1. januar står han for transmission af højmessen på P1.
Jamen Simon dog, har du overhovedet nogen fritid? Spørgsmålet buser frem, efter at Simon Kangas Larsen har fortalt om de mange spændende opgaver, han er engageret i.

Simon Kangas Larsen

Sidste skud på stammen er hans rolle som tilrettelægger på radiogudstjenesten på P1, som er et af de ældste radioprogrammer i DR.
– Fra 1. januar er det mit ansvar, at der bliver sendt radiogudstjeneste fra en af landets kirker søndag formiddag, smiler han.
Og han glæder sig til jobbet, hvor han afløser en af radioens ”grand old men”, Jakob Zeuthen.
– Det handler om at finde kirkerne og lave aftale med præster og organister og få det hele på plads, så sognet kan præsenteres i radioen fem minutter i 10, hvorefter der er direkte transmission indtil klokken 11.05.

100.000 lyttere

Hvad sker der så med den lokale gudstjeneste?
– Det er meget forskelligt. Ambitionen er ikke, at der skal ske en masse, men at DR er gæster i kirken. Der bliver ikke ændret på formen, men man oplever at være med i en gudstjeneste, som den er lokalt.
– Mange steder gør man alligevel noget ekstra ud af det: Koret medvirker og har øvet en motet, børnekoret synger, og det plejer at være meget festlige gudstjenester. Man ved, at der sidder næsten 100.000 lyttere på en søndag formiddag.
Kan lytterne opleve atmosfæren i kirkerummet?
– Vores erfaring er, at mange går i kirke ved at lytte til radioen. Nogle tænder måske et lys. Nogle har brød og vin og går til altergang. Det er meget vigtigt for os at få velsignelsen med.
Simon Kangas Larsen er cand. theol. og har senest været direktør for Danmarks Kirkelige Mediecenter i otte år. I foråret sprang han ud som selvstændig og kalder sig nu idékonsulent. Og det er i den egenskab, han tilrettelægger radiogudstjenester for DR – ved siden af de mange andre jern, han har i ilden.

Fra idé til virkelighed

Hvad lægger du i ordet idékonsulent?
– Det handler meget om at få organisationer og sognes idéer gjort til virkelighed. Der er mange idéer rundt omkring i den kirkelige verden, som kunne blive til virkelighed.
Man skulle tro, at ideer var en mangelvare?
– Det oplever jeg ikke nødvendigvis. Det handler om at skabe en proces, som hjælper folk til at få deres idéer gjort til virkelighed på forskellig vis. Her bruger jeg forskellige værktøjer.

Ekstern lektor

– Det kommunikationsmæssige fylder også meget. Ud over mit engagement i DR er jeg også blevet tilknyttet som ekstern lektor på Pastoralseminariet. Her udvikler jeg bl.a. præsters medieundervisning, som den fremadrettet skal se ud. Jeg underviser i, hvordan man skal forholde sig til medievirkeligheden, når man vil kommunikere til folk. Det er jeg meget optaget af.
Efter direktørtiden i Danmarks Kirkelige Mediecenter ville du have fingrene mere ned i materien… Har du fået det?
– Ja, det at skulle lave journalistiske oplæg til radiogudstjenesterne er virkelig at få fingrene ned i materien. Det samme gælder mine opgaver på Pastoralseminariet og hvad jeg ellers har fået lov til at skrive af artikler.

Tid til familien

E
n af opgaverne har været et tremånders vikariat som præst i den lokale sognekirke i efteråret.
Og så læser du på universitetet?
– Ja, jeg er ved at færdiggøre en master i journalistik…
Det er så her, spørgsmålet trænger sig på: Har du overhovedet nogen fritid?
– Tja, den tager familien. Jeg er blevet formand for den lokale FDF-kreds, hvor ungerne går, så det giver god mening. Og så spiller jeg lidt squash ind imellem, men det er familien og arbejdet, der fylder. Men når arbejdet er noget, man synes er sjovt, går det op i en højere enhed.