Anettes rejsedrømme blev virkelighed
Anette Christensen ville gøre op med et stresset arbejdsliv og selv have indflydelse på sin tid. Derfor startede hun og manden Kåre rejsebureauet Ichtus Rejser for tre år siden. I dag er rejsedrømmene opfyldt, men travlheden er der stadig.Som skolelærer følte Anette Christensen fra Herning sig ribbet for tid og overskud til det, hun egentlig drømte om. Derfor sagde hun op og startede et rejsebureau.
Kort efter sluttede hendes mand Kåre sig til. I dag har de begge kontor i familiens villa på Storåvej i Herning. Kåre står for regnskab og hjemmeside. Anette betjener kunder og planlægger rejserne.
– Når jeg ser tilbage, kan jeg se, at jeg altid har haft rejselysten i mig. F.eks. elskede jeg som barn at lægge det store atlas ud på stuegulvet og planlægge sommerferien sammen med far. Om vi ikke lige skulle tage til Schweiz og så tage over Frankrig på vejen hjem.
Men det var også drømmen om selv at have indflydelse på sit liv, hun ville realisere. For det var stressende at være skolelærer:
– Det som stresser, er naturligvis mængden af arbejde. Men mest, hvis arbejdet ikke passer til én. Hvis man ikke bruger sig selv rigtigt.
At blive selvstændig skulle tage toppen af presset og give lidt mere overskud i hverdagen. Men det viste sig ikke at blive mindre stressende.
– Det er et stort arbejde at starte egen virksomhed. Vi havde ingen kendskab til rejsebranchen, ikke en gang til at drive et firma. Vi måtte hente oplysninger helt fra bunden af – fra Selskabsstyrelsen og hvad vi ellers kunne finde på internettet.
Men travlhed og stress er ikke det samme, skulle Anette erfare:
– Nu oplevede jeg for første gang i mit liv, at her er et arbejde, hvor jeg virkelig kan være mig selv. Hvor jeg er som fisken i vandet og har det sjovt. Og det minimerer stress, tror jeg, selv om man har travlt.
– Det, som vi begge to drømmer om, er mere medindflydelse over vort eget liv. At man ikke bare flyder med i en strøm, hvor der bliver lagt en masse ting på hele tiden.
– Det er et lille oprør mod, at vi hele tiden skal løbe så stærkt, så vi ikke får tid til at tænke over livet. At man bare pisker rundt efter omgivelsernes forventninger i stedet for selv at have indflydelse på sit liv.
Både Anette og Kåre trængte til et klimaskift, hvor mennesket var i centrum:
– Jeg har lyst til at involvere mig i mennesker. At lære folk lidt bedre at kende, hjælpe og inspirere dem. De skal opleve, at Gud er god også mod dem.
– For nylig var jeg sammen med andre skandinaviske rejseagenter i Dubai og på Mauritius for at undersøge muligheden for at arrangere større firmarejser og -konferencer. Her fik jeg helt fantastiske muligheder for at snakke direkte og personligt om min tro. På den ene side lader Gud mine drømme om at rejse gå i opfyldelse, drømme om at bo i luksussuite, sejle i havkajak, nyde små hulabands spille på stranden osv. På den anden side fungerer det som mission, men på en for mig i dag mere ægte og naturlig måde end sædvanlige missionsfremstød, fordi det bliver meget mere personligt, og man kan holde kontakten efterfølgende.
– Unge mennesker, der skal på en jordomrejse, vil som regel gerne have en adresse med i lommen. Da vi har et stort netværk, giver vi dem ofte en adresse på en kirke eller nogle kristne, vi kender, i de lande, de skal til. Så håber vi, det fører noget godt med sig.
– Når en af vores leverandører pludselig udtrykker bekymring for sine teenagebørn, så svarer jeg: Det bedste, du kan gøre, er at bede for dine børn. Og så kommer vi til at snakke om Gud. Jeg siger f.eks.: Når du beder, så mærk efter om Gud er tæt på eller langt væk. For jeg ved, at Gud lader sig finde af dem, der søger ham.
Folk spørger som regel hvad Ichtus betyder: Er det opkaldt efter jeres hund?
– Så forklarer jeg, at det er forbogstaverne på Jesus Kristus, Guds søn og frelser. Det navn valgte vi, for at have en kristen profil fra starten.
Det startede med at sende en enkelt kunde med fly. I dag sender Ichtus Rejser folk af sted næsten hver dag året rundt og til hele verden.
– Folk rejser med mange forskellige formål. Selvom vi specialiserer os i at betjene folk, der rejser ud i mission, har vi også kunder, der skal ud på deres livs drømmerejse og firmaer, der vil påskønne medarbejderne for god indsats med en rejse til f.eks. Rom eller Paris.
– Mange har spurgt: Hvordan vidste I, at det var Gud, der ledte jer til at starte et rejsebureau? Her har jeg fået et nyt syn på tingene. For vi var ikke sikre på, at det var Gud. Vi var bare desperate efter, at vore liv skulle ændre sig. Først bagefter kan vi nu se, at Gud lod det hele ske for at føre os ind i ting, vi ikke havde kunnet forestille os dengang.
– Man behøver ikke at have en stor åndelig følelse for at gøre noget. Bare man gør det, der er i ens hjerte, med et ønske om, at Gud vil lede en.
– Tingene kommer nemlig ikke af sig selv. Man er nødt til at bevæge sig for at få ting til at ske. Og tro på, at Gud er med i det. Her er det ofte kriserne, der tvinger os i bevægelse.
Har I nogen gode råd til iværksættere?
– Det allervigtigste er, at det virkelig er noget, de brænder for, og at de ikke kun gør det, fordi de håber på en god og hurtig fortjeneste. Hvis de ikke brænder for det, de gør, brænder de ud.
– Først skal de sætte sig ned og få lavet en konkret hand-lingsplan. Det er vigtigt at sætte ord på drømmen og samtidig være realistisk. Skriv det hele ned. Og lav et budget.
– Dernæst bør de sætte sig i forbindelse med andre selvstændige og opbygge et netværk. Det er guld værd at få gode råd og støtte især i en opstartsfase.
– Og så skal de for alt i verden passe på deres penge, både i forhold til at annoncere og investere. Hold omkostningerne nede og giv ikke kredit til nogen, du ikke kender!
Gud er med i business, fortsætter Anette:
– Han er bossen. Det er hans firma. Vi arbejder for ham, og han er en god boss. Det betyder, at vi nogle gange bliver nødt til at læne os tilbage og overlade ansvaret til ham. Samtidig beder vi ham om, at give os visdom i de situationer, vi ikke kan gennemskue.
– På et tidspunkt blev vi opmærksomme på, at vi skulle sætte grænser, tidsmæssige grænser, f.eks. tage ferie, selv om vi egentlig ikke havde råd til det. Igen måtte vi tage det første skridt, og så velsignede Gud.
– Den første arbejdsdag efter ferien lå der en bekræftet ordre på telefonsvareren, som svarede til det beløb, vi kunne have indtjent i ferieperioden.
Men Anette Christensen oplever også, at det er Guds firma på andre måder:
– En gang skulle en kunde sende to grupper af sted til henholdsvis Asien og Afrika. Men jeg følte, at begge grupper skulle sammen til Afrika. Derfor bookede jeg ekstra pladser til Afrika. Og da de så ringede og aflyste turen til Asien, og fristen var overskredet til at få billetter til Afrika, kunne jeg fortælle dem, at dem havde jeg skam allerede bestilt. Det var kanon sejt!
– Der har også været kunder, som har aflyst en tur, og hvor jeg har følt, at jeg skulle lade være med at slette den. Da de så ringende i sidste øjeblik og sagde, at de alligevel skulle rejse, kunne jeg svare, at reservationen stadig var åben. Jeg prøver, at følge min intuition, smiler Anette.
Anette og Kåre har på det seneste også involveret sig i ejendomsbranchen. Det nye firma Casa España er dog ikke bygget på intuition, men på ren og skær fornuft:
– Der opstod en mulighed for at formidle boliger for et anerkendt spansk byggefirma på Costa Blanca på en af de få strækninger, som er tilbage med byggegrunde ud til Middelhavet. Det er jo en helt anden boldgade. Vi håber, at det vil hjælpe os til ikke at blive alt for økonomisk pressede, når der indimellem ikke sker så meget i rejsebranchen.
– Ligesom med rejserne ønsker vi at videregive vores bedste oplevelser til folk. Folk har brug for et sted, hvor de kan lade op, slutter Anette Christensen. – Og hun ved, hvad hun snakker om.