Min datter er meget påvirket af sin mormors død

Kære Poul Henning

Sidste år mistede jeg min 68-årige mor på tragisk vis. Det har præget hele familien meget. Jeg tvivler på, at vi kommer over det. Min far er blevet en anden. Det har været meget svært også for min yngste datter på 8 år, som havde et meget nært forhold til sin mormor.

Min mor formidlede troen på Gud til min datter. Efter min mors død har min datter fået mareridt om natten. Hun græder, når vi afleverer hende på skolen. Hun taler om død, og vil ikke længere være med til børnefødselsdage. Sorgen og tabet har væltet hende. Tak om du har et godt råd.

Kærlig hilsen
Karen Lise

 

Kære Karen Lise

Det er overvældende at miste og ikke mindst for et barn. Sorg er en naturlig følelse, som der skal være tid til for jer alle.

Det virker til, at din datter har separationsangst.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Tabet af mormor minder hende om, at også morfar og du kan forsvinde fra hende. Det giver hende en angst for at slippe jer af syne. At sove, besøge venner og gå i skole bliver ”farligt”, fordi hun da ikke kan holde øje med jer.

Der er afgørende og fint, som I støtter hinanden, det vil bringe jeres datter igennem en svær periode. Du sætter dig ind i din datters barnlige tankegang, det er rigtig godt.

Vi skelner mellem separationsangst og abnorm separationsangst. Du bør sikre dig i samråd med din læge og evt. psykolog, at din datter også får professionel hjælp.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Børn, som har mistet en af sine kære, kan få angst for at miste andre af de nærmeste. Tal om sorgen og mormor. Også en sorggruppe for børn kan være til hjælp. Husk, at Kristus overvandt døden.

Sæt ord på angsten

Som agitatoren Frederick Douglas skrev: ”Det er lettere at opdrage stærke børn end reparere ødelagte voksne.”

Børn har brug for at sætte ord på angsten og udfordre den i små overkommelige portioner.

Forfatteren Carsten Sommerskov har udarbejdet gode værktøjer til sårbare børn med depressive tendenser. Tegn en trappestige og sæt jer mål. På første trappetrin besøger i morfar og udformer en mindeboks, her placeres gode minder om mormor.

Trin to kunne være en bog med fotos af hele familien. Bogen kan være med i skoletasken.
Trin tre kunne være en god fritidsinteresser, som kan være med til at flytte fokus fra det svære.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Sorggrupper for børn er også ved at vinde indpas i landets kirker, der er omkring 200 sorggrupper for børn i Danmark. Bibelselskabet udgav i 2019 bogen: Tobias og Trine siger farvel til mormor. En opmuntring og støtte midt i sorgen.

Jeres datter må styrkes i troen på Gud og komme i børnekirken. Intet kan skille os fra Guds kærlighed i Kristus. ”Hvem kan skille os fra Kristi kærlighed? Nød eller angst? Forfølgelse, sult eller nøgenhed? Fare eller sværd? (Rom.8:35).

Kristus overvandt døden. Himlen og også mormor venter.

Kærlig hilsen
Poul Henning